JOLA - Kívül | Belül Otthon
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban

A pántok és zsanérok mellett a beltéri ajtóknál még egy érdekes szerelvénnyel is találkozhatunk, ez az ajtó csukó.

Működését tekintve lehet csak mechanikus, amikor jellemzően rugóerő biztosítja a záródást, illetve hidraulikus, amikor egy rugós-karos rendszer, hidraulikus csillapítással végzi el a zárás segítését.

Beltéri lakásajtók esetében ezeknek a szerelvényeknek viszonylag csekély a szerepe, de előfordulhat az ez irányba jelentkező igény.

Az egyszerű, rugó működtetésű, segéderőt adó szerkezetet már az 1920-as években alkalmazták, a belső részben elhelyezett, előfeszített spirálrugó ereje állítható volt, de csillapítással nem rendelkezett. Karos része felfeküdt az ajtólapra, amire egy csúszó sínt szereltek, hogy a koptató hatás ne rongálja az ajtólapot. Ennek a típusnak a mai változata is rendelkezésre áll, de láss csodát, mára az állítható rugóerő nem létezik! helyette különféle rugóerővel bíró típusok léteznek, válasszon mindenki igénye szerint! Nem túlzottan vevőbarát megoldás.

mechanikus-ajtocsuko                        mechanikus-ajtocsuko-2014
Mechanikus ajtócsukó 1920           Mechanikus ajtócsukó 2014

Beltéri ajtóknál ritkán alkalmazott megoldás a többrészes pántba beépített rugós szerkezet, mivel ennek mérete elég szembetűnő lenne egy egyszerűbb ajtó esetében. Ezek a típusok inkább fémszerkezetű ajtókba, illetve bejárati ajtókba épülhetnek be.

Más a helyzet a lengőajtók esetében, itt ugyanis feltétel a mindkét irányba történő elmozdulás biztosítása, és a kitérések után a visszazáródás. Itt mindenkor rugóerő, ami állítható, biztosítja a záródást. Beállítása külön figyelmet igényel, mert rossz nézni, ha a pincéren folyik végig a kiömlő marhapörkölt ( a lengőajtót pincérajtónak is nevezik). Szakmai körökben Bommer pántnak is nevezik ezt a pánttípust.

ipariajto-rugos-pant               3d-allithato-rugos-pant         lengoajto-pant
Ipari ajtó rugós pánt             3D állítható rugóspánt     Lengőajtó pánt

 

A zárási rendszerek fejlett változatát a hidraulikus ajtózárók jelentik, melyek a nyitó erő energiáját, illetve kisebb rugóerőt használnak a zárási funkcióhoz. Ebből a szerelvényből a választék szinte korlátlan, azonban három dologra fel kell hívnunk a figyelmet:

  1. Mindenkor az ajtó tömegéhez kell megfelelő típust választani, az ajtó súly befolyásolja a választást,
  2. a felszerelésnél szilárd rögzítő pontot kell választani, ami megfelelő csavarállósággal bír,
  3. a felszerelés után a belső rugóerőt és a csillapítást gondosan be kell szabályozni.

Több típus van forgalomban, sínes, karos kialakításokkal, illetve talplemezzel szerelt, padozatba építhető. Beltéri ajtók esetén a legkisebb záró erővel bíró típus is elegendő.

karos-ajtozaro       sines-ajtozaro      erositett-ajtozaro
Karos ajtozáró                     Sínes ajtózáró              Erősített ajtózáró