Hagyományos erkélyajtókA köztudatban a műanyag erkélyajtókat sokszor egy lapon említik a műanyag bejárati ajtókkal, pedig a két nyílászáró köszönő viszonyban sincs egymással, csak a nevükben van némi egyezés.

A műanyag erkélyajtó

a műanyag ablak nagytestvére, mindkettő ugyanabból a tok illetve szárnyprofilból készül, egyforma vasalattal, egyoldali – belső kilinccsel vannak ellátva, méretbeni különbségek vannak csupán közöttük. Kérhető:

• egyszárnyú – nyíló, vagy bukónyíló,
• kétszárnyú – nyíló-nyíló továbbá nyíló-bukónyíló kivitelben.

Ezeket a típusokat főként lakásokban, vagy régebbi építésű családi házak erkélyein láthatjuk. A megrendeléseknél felhívjuk az ügyfél figyelmét arra, hogy a mindennapok megkönnyítése érdekében rendelhető a szerkezet huzatzárral, ami abban nyújt segítséget, hogy az erkélyajtót kintről is könnyedén behúzzuk magunk után. Az erkélyajtó alapesetben a bejárati ajtóval ellentétben tok-küszöbös, ez azt jelenti, hogy magasabb a küszöb része is, mint egy bejárati ajtónak. Amennyiben az ügyfél úgy kéri, van lehetősége hőhídmentes aluminimum küszöbös erkélyajtót rendelni, ebben az esetben alacsony küszöbről beszélünk. Szükség esetén van alternatíva zárható erkélyajtóra is. Létezik átmenő kilinccsel ellátott, ez abban különbözik a sima szerkezettől, hogy a külső oldal is kap egy kilincset, ami ugyanúgy működik, mint a belső oldali, ablakoknál is használt kilincs. Ezt lehet biztonságosabbá tenni egy portálzárral, ekkor már kulccsal zárható erkélyajtót kapunk.


A toló-bukó erkélyajtó

az erkélyajtóval megegyező profilból, de tőle eltérő vasalattal készül. Egy tokon belül minimum két részből áll:

• egy fix oldalból, és egy
• mozgatható szárnyból.

Ahogy a neve is mutatja, a „mezei” erkélyajtóhoz hasonlóan ez a szárny képes bukni, és a speciális vasalatnak köszönhetően a tokból kiemelve fix rész elé oldalra is tolható, ezt nevezzük „A” sémás szerkezetnek. Ha nagyobb a falnyílás, kérhető középről széttolható változatban is – ez a „C” sémás szerkezet- ; ebben az esetben négy részből, két fixből és két mozgatható szárnyból áll a szerkezet. Ilyen kialakítással újabb építésű, felújított családi házak teraszain, erkélyein találkozhatunk.


Az emelő-toló erkélyajtóról

is fontos beszélni, hiszen ez legexkluzívabb, magasabb ár kategóriát képviselő szerkezet az erkélyajtók között, ami működési elvében hasonlít – de nem egyezik – a toló-bukó erkélyajtóhoz. Ebből is kérhető „A” illetve „C” sémás kialakítás is, azonban jóval vastagabb tok profilból készül, ennek köszönhetően a méretesebb szerkezeteknél – ami akár 6 méter hosszú is lehet – nagyobb stabilitást eredményez, és megjelenésében is – már ha írhatunk ilyet egy homlokzati nyílászáróról – tekintélyt parancsol.

A toló-bukó erkélyajtóval ellentétben a fix és mozgó szárny itt zárt állapotban sem kerül egy síkba.

Az emelő-toló erkélyajtó a ma oly népszerű minimalista építészeti trendben virágkorát éli.


Cégünk által forgalmazott Gealan műanyagprofilból Roto vasalattal gyártott nyílászárók családja egy új gyártmánnyal bővült –

Smoovio Inowa

fantázia nevet viseli -, ami egy olyan erkélyajtót eredményezett, mely szerkezetileg majdhogynem eléri az emelő-toló szerkezetek stabilitását, hiszen vastag, egyedi kialakítású tok – szárnyprofilból készült, de piacképes áron vásárolható meg. A Roto cég az ehhez használt vasalatot speciálisan az esetleges természeti katasztrófák kárainak minimalizálásra alakította ki, így

kiváló légzárás, vízzárás, hanggátlás és hőszigetelés jellemzi.

A többi tolható szerkezettel ellentétben ennél a kialakításnál lehetőség van a szárny mozgás közbeni fixálására. Természetesen ennél az innovációnál is választhatók az „A” és „C” sémás szerkezetek is.


Biztosan maradtak nyitott kérdések az erkélyajtókkal kapcsolatban, melyek megválaszolására minden kollégánk készségesen rendelkezésükre áll, de reméljük a fenti leírás megfelelő útmutatóként szolgál rendelés előtt álló ügyfeleinknek. Jóllehet, hogy nem tervezték meglévő erkélyajtajuk cseréjét, de az új lehetőségeket olvasva mégis kedvet kaptak hozzá 🙂 .

Korcz Ferenc
RÉGIÓVEZETŐ

 

AJÁNLATKÉRÉS