Lépésről lépésre – az ablakválasztás előkészületei

Az ablakválasztás komoly döntés, mely során számos kérdésünk lesz a szaküzletben. Nem árt, ha előzetesen már otthonában megismeri az alapfogalmakat.

Az ablak szerkezetét és minőségét döntően három rész, tényező adja:

  • A profilrendszer (részletesen: ITT olvashat)
  • Az üvegezés (részletesen: ITT olvashat)
  • Az ablak, nyílászáró vasalatrendszere (részletesen: ITT olvashat)
Az ablak méretei
Az ablak méretei

Az ablak méreteinek meghatározása természetesen a felmérés és a megrendelés kulcskérdése, és bizony nagyban meghatározza az árat is! (Ablakainkat egyedi méretben készítjük!)

X: Szélesség

Y: Magasság

Z: Profilvastagság (Beépítési mélység)

Fontos! A szakértő, a felmérő és a beépítő mindig x-y sorrendben beszél, tehát szélesség-magasság.

(Ha 60×80-as ablakról hall tőlünk, akkor a 60 a szélesség, 80 a magasság!)

 

A Z érték az Ön által kiválasztott termék profilvastagsága, beépítési mélysége, ez termékkategóriánként és gyártónként változik, de nem egyedi méret!

Üveg, üveglap, üvegezés
Üveg, üveglap, üvegezés
Üveg, üveglap, üvegezés

Az általunk forgalmazott két kategória: két és három rétegű üvegezés.

Megrendelése előtt nem árt tisztázni igényeit a hang- és hőszigetelés tekintetében sem, a 3 rétegű rendszerek természetesen minkét mutatóban jobbak.

A két típus között Ön kollégánk segítségével, lehetőségeit és igényeit mérlegelve biztosan jól fog dönteni!

Fontos: míg korábban igen jelentős volt az árbeli különbség, mára ez lényegesen csökkent, a 3 rétegű üvegezés igenis megfizethető kategória!

Erről a témakörről bővebben ITT és GYIK rovatunkban is olvashat.

Az ablak szerkezete
Az ablak szerkezete
Az ablak szerkezete
Az ablak szerkezete

Az ablakaink nagy része egyszárnyú, kétszárnyú-tokosztott és kétszárnyú-középfelnyíló szerkezetben készülnek, illetve ezek egymás mellé sorolásával kerülnek beépítésre.

A kétszárnyú-középfelnyíló ablakot „stulposnak” is hívják, ebben az esetben nincs mindkét oldalon kilincs, viszont minkét szárny nyitható egy, a tokban elhelyezkedő kallantyú segítségével. Különös előnye van akkor is, ha a két szárny kitárása valamilyen oknál fogva (pl pakolás, költözés) különös jelentőséggel bír.

Az ablak és a szárnyak mérete, valamint a helyszíni beépítési lehetőségek határozzák meg a jó döntés meghozatalát, amiben kérje a szaküzlet és a felmérő-beépítő segítségét! Hallgasson rájuk, jót akarnak, ők a szakemberek!

Az ablak nyitási lehetőségei
ablak nyitási lehetőségei
ablak nyitási lehetőségei
ablak nyitási lehetőségei
ablak nyitási lehetőségei

A fenti ábrákon az ablakok alapvető nyitási lehetőségeit mutatjuk be: fix-nyíló-bukó és bukónyíló kiviteleket.

Ez a kérdéskör nagyban meg fogja határozni a nyílászáró használati értékét, ezért nem árt pontosan végiggondolni, mit is szeretnénk, mire is szeretnénk használni ablakunkat!

Fontos! Figyelje az ábrákon lévő „vonalakat-háromszögeket”, mert az árajánlatkérésben, felmérésben és megrendelésben is találkozik majd velük. A háromszög csúcsa mindig a nyitható oldalra mutat!

Az ablak nyitásiránya

Az ablakok nyitásiránya igen fontos, a használatot meghatározó kérdéskör, nagyban befolyásolja döntésünket lakterünk belső felépítése és felszereltsége.

A balos-jobbos kérdéskör gyakran activity-hez vezet az üzleteinkben, ezért már most kezdjünk el gyakorolni:

  • Álljon szembe a nyílászáróval (vagy annak helyével)
  • Álljon azon az oldalon, ahová nyílni fog az ablak (ajtó)
  • Melyik oldalon látja a pántokat? – Olyan a nyitásirány!

(Bal oldalai képünkön balos, jobb oldali képünkön jobbos ablakot lát.)

ablak nyitásiránya
ablak nyitásiránya
Redőnyök és Párkányok

A borsó meg a héja… Mára nemcsak hogy nem luxus, de igen is kicsi annak az aránya, amikor vásárlóink párkányt és redőnyt nem igényelnek a kiválasztott ablakaikhoz. Nyilván ennek oka azok kedvező árfekvése és igen magas használati értéke. Ebből következően külön weboldalt is szenteltünk nekik: REDŐNYÖK PÁRKÁNYOK 

Az ablak megrendelése előtt tisztázni kell: akarunk-e párkány, könyöklőt (belső párkányt) valamint redőnyt, hiszen ezeket illik műszakilag előkészíteni már az ablak gyártásakor.

Redőnyelőkészítés

A redőnyelőkészítést egy toktoldó profillal oldjuk meg, hiszem az ablak felett elhelyezkedő redőny doboza bizonyos esetekben rálóghat az üvegfelületre. Műszakilag és esztétikailag is ajánlott, nevezzük még rátétprofilnak, tokpótlónak és tokmagasítónak is.

Redőnyelőkészítés

Párkányelőkészítés

A párkány beépítésekor ajánlott azt az ablak szerkezetének alsó részébe ágyazni, a jobb vízelvezetés és a szebb kivitelezés érdekében. Ezt szolgálja a párkányfogadó profil, más néven a záróprofil.

Párkányelőkészítés

Transzport profil

Különösen bejárati és erkélyajtók szállítása esetében hangsúlyos kérdéskör a küszöb sérülésének elkerülése, melyet transzport (szállító-) profil alkalmazásával érhetünk el. Természetesen beépítés előtt el kell távolítani.

Transzport profil