JOLA - Kívül | Belül Otthon
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban

Tolószerkezetű erkélyajtók és teraszajtók

Mikor kertes házba költözünk – legyen az a saját építésű vagy készen vásárolt, felújításra szoruló – egyik legfontosabb szempont mindenkinek, hogy minél több napfényt engedjen be és minél közelebb legyen a természethez (jelen esetben a kerthez). Emiatt a lehető legnagyobb falfelületet alakítjuk ki üvegből.

Ehhez többfajta szerkezeti megoldást választhatunk a toló erkélyajtók családján belül. Választáskor családunk igényeit kell elsődlegesen igénybe venni. Mi a fontos számunkra? Nagy üvegfelületek vagy jó idő esetén minél nagyobb falfelületen történő nyitottság? Elegáns kivitelezés vagy légtömörség? Válasszuk bármelyik megoldást, biztos találunk előnyöket és hátrányokat a másikkal szemben, de hogy számunkra melyik testhezállóbb, ebben kérhetjük szakember segítségét.

JOLA

Toló-bukó erkélyajtó

Ez a típus a közkedveltebb és jobban elterjedtebb, kisebb falfelületen is beépíthető. Ablaktokból és széles ajtószárnyból áll össze. A szerkezet maximum 50%-a lehet eltolható 50%-os fix rész mellett.

Kivitelezést tekintve lehet egy vagy kétszárnyú. Összetettebb, saját igényeinkre szabott szerkezetet is kialakíthatunk a fix és az eltolható részek méretének (szélességének) és elhelyezkedésének variálásával. Belső zárhatóság mellett kérhető plusz külső kilincses, zárható verzióban.

A toló-bukó erkélyajtó jellegzetessége a tokküszöb. Ez egy 8-10 cm magas tokprofil, ami függőlegesen is végigfut az erkélyajtón és ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik légtömörségét tekintve. Ezen felül a másik funkciója, hogy ezzen a tokküszöbben helyezkedik el az ajtó mozgatásához szükséges sin. Egyetlen hátránya, hogy „át kell lépni” ezt a küszöböt, mikor az erkélyajtót használjuk.

Működését tekintve a kilincs 90 fokban történő elforgatásávala mozgó erkélyajtót bukó állapotba nyithatjuk. A kilincs további 90 fokos elfordításával az ajtó alsó része is kihúzható, ezáltal ismét függőleges állásba kerül párhuzamosan a fix részekkel. Ekkor eltolható oldalra. Fontos, hogy visszacsukáskor a bukó állapotot meg kell szüntetni, azaz teljesen vissza kell billenteni a fix felületek síkjába a mozgatható szárnyat és csak ezután zárhatjuk kilinccsel.

Kézzel működtetjük ezt a típusú erkélyajtót, de nagyobb méret esetén kényszerműködtetésű változatban is gyártható, mely megkönnyíti a nagy felületek mozgatását.

A toló-bukó erkélyajtók általában 70-88 mm szélességben készülnek a beépítési mélységet tekintve. 2 vagy 3 rétegű üveggel gyárják őket, de méretüket tekintve ajánlottabb a 3 rétegű üvegezéssel kérni.

A toló-bukó erkélyajtók vasaletrendszerének fontos kritériumai vannak, amennyiben minőségi szerkezetet szeretnénk:
– innovatív futókocsis megoldás / elsődlegesen a nagy teher mozgatásának hosszú távú kiszolgálását biztosítja
– viharbiztos ollók / szellőztetés közben masszívan tartják a bukó állásban lévő erkélyajtót
– kényszerműködtetés (opcionális) / nagy és súlyos elemek esetén automatikusan behúzzák és kitolják az ajtószárnyat

Toló-bukó erkélyajtó
JOLA

Emelő-toló erkélyajtó

Emelő-toló erkélyajtó

Az erkélyajtók közül ezzel a típussal érhetjük el a legvilágosabb lakóteret, hiszen a legnagyobb az üvegezett felülete, köszönhetően a speciális vasalatnak, melyben rejtett módon fut a sín, amelyen a tolóajtók mozognak. Hatalmas szerkezetek, akár 6 méternyi felületet is összeállíthatunk a tolható és fix elemekből.

Kivitelezését tekintve lehet egy- illetve többszárnyú. Mivel a vasalata megengedi, nagy mérethatárokban lehet gondolkozni ennél a típusnál a mozgatható ajtószárnyak esetén is. Természetesen ügyelni kell arra, hogy ugyanolyan méretű fix üvegfelület vagy falrész álljon rendelkezésre, amekkora a mozgatható ajtószárny. Ennél az erkélyajtó típusnál is kérhetünk kívülről is zárható és kilinccsel ellátott változatot.

Működési elve nagyon egyszerű: az erkélyajtó mozgatható szárnyát úgynevezett hosszított kilinccsel hozzuk működésbe. A kilincs 180 fokban függőlegesen elfordítva az ajtót automatikusan felemeli és a többszörös görgőpárosokra teszi át, melyeken könnyedén mozgathatjuk párhuzamosan a fix rész elé betolva. Akár egy kisgyerek is könnyedén tudja kezelni, az egyszerűsége és a könnyűsége miatt.

Az emelő-toló ajtók beépítési mélységüket tekintve 168 – 207 mm-es szélességben készülnek. Alapvetően 2 vagy 3 rétegű üvegezéssel, de a nagy felületek miatt javasolt a 3 rétegű üvegezéssel készült típusa. A mozgatható szárnyak vasalata megoldható úgy is, hogy szellőztethessük bukó funkcióval a tolóajtót.

Az emelő-toló erkélyajtók esetén figyelembe kell venni még egy fontos tényezőt, a szerkezet karbantartását. Mivel monumentális méretekről is szó lehet, a nagy súlyú ajtószárnyak és a rejtett vasalatok is mindenképp felkészült szakembereket igényelnek probléma esetén.

Ne habozzon! Kérjen ajánlatot egyszerűen, gyorsan!