Az ajtókhoz hasonlóan az ablakok megfelelő karbantartásáról és felújításáról gondoskodni kell, ugyanis a nyílászárók nagyon érzékeny pontjai a ház szerkezetének, főként szigetelési szempontból. Megmutatjuk, milyen lehetséges hibákra kell odafigyelnünk, illetve hogyan küszöbölhetjük ki ezeket.

Ha a ház ablakaival problémák adódnak, sajnos, nem mindig elérhető az a lehetőség, hogy a teljes ablakot, esetleg valamennyit újabbakra cseréljük. Ez különösen akadályoztatott lehet régi vagy patinásabb házak esetén, ahol a csere nehezen kivitelezhető, vagy nagymértékben rontaná az épület homlokzatának jellegét. Ezekben az esetekben az ablakok felújítása mellett jobb lehet dönteni, amellyel a legtöbb kárt vagy hibát meg lehet oldani. Sokaknál sajnos anyagi okok is indokolják az új ablakok beszerzése helyetti javítást, felújítást, ami továbbra is kevesebb pénzbeli ráfordítást igényel.

Elsősorban a szigetelés minőségéről kell gondoskodni, hiszen a régebbi ablakok szárnyai között vagy illesztéseinél az idők során újabb és újabb rések keletkezhettek, amelyek nagy hőveszteséget, huzatot eredményezhetnek. Ezeket különböző tömítőanyagokkal vagy mart szigetelő profilokkal lehetséges feljavítani.

Előfordulhat az is, hogy maguk a szárnyak nem záródnak rendeltetésszerűen, nehéz őket nyitni-csukni, ilyenkor a pántok cseréje vagy igazítása nagy javulást jelenthet. Rossz vagy nem megfelelő festés esetén a bevonat is akadályozhatja a mozgásukat: ilyenkor a festés vékonyítására, szükség esetén újbóli elvégzésére kerülhet sor.

Az ablak legfontosabb eleme értelemszerűen az üvege, amely a hőveszteségért és a gyenge szigetelésért leginkább felelős lehet. Az üvegezés cseréjét célszerű a legtöbb esetben szakemberre bízni, hiszen abban is segíthet a tényleges munkálatokon kívül, hogy mely típusú üveg számunkra a legmegfelelőbb. Ez komoly mérlegelést és előkészületet igényel, nem biztos, hogy minden esetben a modernebb műanyag nyílászárókban alkalmazott üvegezési rendszer  jelentik a legjobb választást.