2016 februárjának legjobban várt kormányrendelete, a 16/2016 (II.10.) Korm. rendelet az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról, valamint a 17/2016 (II.10.) Korm. rendelet a használt lakás vásárlásához és bővítéséhez igényelhető otthonteremtési kedvezményről.

Lássunk tisztán! Cikkünk ebben segít.

 

Általános feltételek (új és használt lakás építése, vásárlása esetén is)

A támogatás igénylésének feltételei

 1. Az igénylőnek büntetlen előéletűnek kell lenni, illetve nem lehet az adóhatóságnál nyilvántartott köztartozása.
 2. A családi otthonteremtési kedvezményt házastársak, fiatal házaspárok és élettársak egyaránt igényelhetik.
 3. Közfoglalkoztatottak továbbra sem vehetnek fel új lakásra CSOK-ot, viszont ha egyéb feltételeknek megfelelnek, akkor használt lakás vásárlására igen.

Meglévő gyermekek és gyermekvállalás

 1. Gyerekeket előre vállalni csak házassági kapcsolatban lehet! Gyerekvállalásnál a kérelem benyújtásának időpontjában legalább az egyik házastársnak 40 év alattinak kell lennie. Élettársi kapcsolatban nem lehet gyereket vállalni, de a már meglévő gyerekek után kérhető a CSOK.
 2. A támogatás szempontjából gyereknek számít:
 • a magzat a várandóság betöltött 24. hetét követően,
 • a vér szerinti vagy örökbefogadott 20 év alatti eltartott,
 • az utóbbi korhatár felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulóknál 25 évre tolódik ki.
 1. A gyerekvállalás teljesíthető örökbefogadással is, illetve később a háztartásba került vér szerinti gyermekkel. (Utóbbi akkor fordulhat elő, ha a CSOK-ot olyan valaki igényli, akinek korábbi házasságából is született gyermek. Az igényléskor azonban a gyerek nem az igénylő, hanem a korábbi házastárs családjához tartozik. Később a hatóság mégis az igénylő családjához helyezi.) Aki örökbe fogad, annak a vállalt gyerekekre vonatkozó határideje két évvel kitolódik.
 2. A rendelet külön szabályokat fogalmaz meg az élettársi kapcsolatban élő szülőknek, hogy hogyan számítanak a CSOK szempontjából a nem közös gyermekeik, akiket együtt nevelnek. Ilyenkor a kapható támogatási összeget mindkét fél esetében külön ki kell számolni + a közös gyermekek után, és a számukra kedvezőbb feltételeket alkalmazhatják. Például: egy élettársi családban 4 gyermek él. A hölgynek 2 saját gyermeke, az úrnak 1 saját gyermeke van, valamint egy közös gyermekük született. Ebben az esetben a hölgy jogán 3, az úr jogán 2 gyermeket lehetne figyelembe venni. Azonban, mivel ilyenkor a kedvezőbbet kell figyelembe venni, ez a család 3 gyerekesnek számít. Ha azonban nem lenne közös gyermekük, akkor hiába nevelnek összesen hármat, csak kétgyermekes családnak minősülnének a hölgy saját gyermekei alapján.
 3. Ha valaki nem teljesíti a vállalt gyermekszámot a megadott határidőig, akkor fizetnie kell. A fizetendő összeget a következőképp számítják ki: ha például valaki két gyereket vállalt, kapott 2,6 millió Ft CSOK támogatást, de a rendelkezésre álló határidőig (nyolcadik év vége) csak egy gyermeke van. Ekkor neki a két gyerekre járó 2,6 millió és az egy gyerekre járó 0,6 millió Ft különbségét, azaz 2 millió Ft-ot kell a jegybanki alapkamattal növelten visszafizetnie.

Szocpolosok is kaphatnak CSOK-ot

 1. Régi szocpolosok is kaphatnak CSOK-ot, ugyanis a CSOK-ból vett lakásban is lehet teljesíteni azt az időszakot, amíg nem lehet elköltözni a szocpollal vett lakásból. A CSOK igénybe vételével tehát el lehet költözni a határidő lejárta előtt, és ekkor az új, CSOK-ból vett lakásban folytatódik a bentlakási kötelezettség. DE:
 • a korábban már megkapott lakástámogatás összegét le kell vonni a mostani CSOK-ból, illetve
 • csak akkor kaphat valaki CSOK-ot, ha a korábbi szocpolban vállalt gyerekszámot már teljesítette
 1. Lakáscélú bankkölcsönnel rendelkezők is igényelhetik a családi otthonteremtési kedvezményt, de csak azok után a gyermekeik után, akikre korábban még nem vettek fel szocpolt. Ennek összege gyermekenként 400 ezer Ft, de azt az összeget a rendelet szerint a hitel törlesztésére kell fordítaniuk!

Új ingatlan vásárlásához/építéséhez igénybe vehető támogatás

Kik kérhetik az „újlakás-csok”-ot?
CSOK 2016

 1. A három gyermek után járó 10 milliós támogatási összeghez legalább 2 éves társadalombiztosítási jogviszonyra van szükség, legalább az egyik fél részéről. Az egy illetve kétgyermekeseknek járó kisebb támogatásokhoz 180 napos társadalombiztosítási jogviszony szükséges, szintén legalább az egyik fél részéről. Azonban minkét esetben lehet a jogviszonyban 30 napos
  megszakítás (az eddigi 15 nap helyett.)
 2. A 10 milliós támogatás mostantól elérhető a felsőoktatásban tanulóknak is.
 3. A KHR-esek (régi BAR-listások) sincsenek kizárva a CSOK-ból, vagyis a támogatás akkor is igényelhető és meg is kapható, ha egyébként hitelt korábban a KHR miatt nem kaphatott az igénylő.

 

Gyermekvállalás: három gyerekre 10 év a határidő

 1. Gyermektelen fiatal házaspár legfeljebb három gyermek születését vállalhatja előre, egygyermekes fiatal házaspár legfeljebb kettőt, kétgyermekesek pedig egyet. Ennek teljesítésére a rendelet egy gyermek vállalása esetén legfeljebb 4 évet ír elő, kettőnél legfeljebb 8 évet, három gyermek esetén pedig legfeljebb 10 évet. Ha valaki kifutna a gyerekvállalásra előírt határidőből, de a határidő lejárta előtt mégis teherbe esik, akkor a határidő a gyermek születéséig kitolódik.

Mennyit lehet kérni?

 1. A CSOK összege új lakás építésénél, vagy új lakás vásárlásánál:
 • egy gyermek esetén 600 ezer
 • kettőnél 2 millió 600 ezer, míg
 • három, vagy több gyermeknél 10 millió Forint
 1. A lakás vételárát nem korlátozza a rendelet!
 2. A három, vagy több gyermekes családok az új lakás építéséhez, vagy vásárlásához felvett legfeljebb 10 millió Forintos hitelre kamattámogatást is kaphatnak. Ennek a hitelnek a futamideje 25 év, a kamata 3% lesz.

Visszafizetés: 10 milliót, kamatostul, 60 napon belül

 1. A 10 milliós CSOK-ból viszont a visszafizetendő részt a jegybanki alapkamat ötszörösével növelten kell visszafizetni, ráadásul 60 napon belül. Kivéve akkor, ha azért nem teljesült a gyermekvállalás, mert orvosilag igazoltan nem is volt lehetséges.

Mire lehet kérni?

 1. A CSOK igényelhető minden olyan lakásépítéshez, melynek építési engedélyét 2008. július 1-je után állították ki.
 2. A támogatás ezen kívül minden olyan új lakás vásárlásához is igényelhető, amely rendelkezik 2008. július 1-jén, vagy azt követően kiállított
 • használatba vételi engedéllyel
 • használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal
 • az épület felépítéséről szóló hatósági bizonyítvánnyal
 1. Csak azokra az épületekre kérhető a támogatás, amelyeket azért építettek, hogy magánszemélyeknek adják el őket, és amelyeket első ízben magánszemélyeknek értékesítenek.
 2. A CSOK továbbra sem igényelhető telekvásárlásra.
 3. A CSOK-kal építhető, illetve vásárolható új társasházi lakás hasznos alapterülete:
 • egy gyermek esetén minimum 40 nm
 • két gyermek esetén minimum 50 nm
 • három vagy több gyermek esetén minimum 60 nm
 1. Családi ház esetén a hasznos alapterület:
 • egy gyermek esetén minimum 70 nm
 • két gyermek esetén minimum 80 nm
 • három vagy több gyermek esetén minimum 90 nm

(A méret meghatározásánál azokat a gyermekeket is számításba kell venni, akik után korábban már igényeltek lakáscélú támogatást.)

Mi számít új lakásnak?

 1. Új lakásnál a minimálisan szükséges helyiségek: 1 db, 12 nm-es lakószoba, konyha, fürdőszoba és különálló wc.
 2. Feltétel, hogy legyen villamosenergia-ellátás.
 3. Legyen egyedi fűtés a lakásban.
 4. Közművel dolgában vagy szennyvízelvezetésnek, vagy szennyvíztisztító készüléknek, vagy derítőnek kell lennie az ingatlanon.
 5. Előírás a vezetékes ivóvíz szolgáltatás megléte, de ez kiváltható ivóvíz minőségű kút telepítésével is.
 6. A tetőtér beépítése is új lakásépítésnek számít, ha legalább két önálló lakás (szakszóval albetét) jön létre. Ilyenkor feltétel, hogy mindkettőnek saját megközelítése legyen. Ez jelenthet lépcsőházon keresztüli bejárást, vagy önálló, külső bejáratot is.

A CSOK igénylése

A CSOK-ot normál esetben

 • új lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül kell igényelni a hitelintézetnél
 • új családi ház építése esetén pedig a használatba vételi engedély kibocsátását megelőzően bármikor

A CSOK és az ÁFA-visszatérítés folyósítása

 1. A házépítésre járó támogatás folyósítása az építkezés készültségi fokával arányosan történik (mintha bankkölcsönből építkeznénk). Az építkezés szakaszolását a hitel/önerő aránya alapján fogja a bank meghatározni. Az egyes szakaszok költségeinek legalább 70%-át számlákkal kell igazolni ahhoz, hogy folyósítsák az arra a szakaszra járó összeget.
 2. Aki bontott alapanyagokból építkezik, annak a számlakötelezettsége 20%-al csökken, 70 helyett 56%.
 3. Új lakás vagy ház építése esetén az építő vagy építtető adó-visszatérítést is igényelhet, az építési költségek megfizetéséhez illetve az építési telek vételárához. (Legfeljebb 150 nm-es lakás, vagy 300 nm-es ház esetén.)

Az adóvisszatérítést legfeljebb egy alkalommal lehet igényelni, 2015. január 1-jén, vagy azt követően kiállított számlák alapján, legkésőbb 2019. december 31-ig.

Ekkor vissza lehet igényelni az építkezéshez megvásárolt alapanyagok és igénybe vett szolgáltatások áfáját, legfeljebb 5 millió Forintot.

További előírások „Újlakás-CSOK”-osoknak

 1. Az új lakásban a csok-igénylők lehetnek a tulajdonosok, senki más! Az újlakás csokosoknak nem előírás, hogy megváljanak korábbi ingatlantulajdonuktól.
 2. A támogatás miatt az állam 10 évre lejzálogot jegyez be, erre az időszakra előírás a lakásbiztosítás megkötése.
 3. A támogatás utolsó részletének folyósítását követően 10 évig az új lakásban kell lakniuk a támogatott személyeknek, valamint azoknak a gyerekeknek is, akik után igényelték a csok-ot, ami alól kivétel: nagykorúság elérése, tanulás miatti költözés, egészségügyi okok miatti költözés.
 4. Öt évig egyáltalán nem lehet eladni a csok-kal vett lakást!

Használt ingatlan vásárlásához, bővítéséhez kérhető támogatás

Legfeljebb két gyermek vállalható használtlakás-támogatáshoz

 1. A kedvezményt házastársak, vagy élettársak kizárólag együttesen igényelhetik.
 2. A házaspárok legfeljebb két gyermeket vállalhatnak.
 3. A gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő egy gyermeknél 4 év, két gyermeknél 8 év. (Örökbefogadással is teljesül.)
 4. Nem teljesülés esetén a támogatást kamatostul kell visszafizetni.

Mennyit lehet kérni?

 1. A vissza nem térítendő támogatás összege:
 • egy gyermek után 600 ezer
 • két gyermek után 1 millió 430 ezer
 • háromnál 2 millió 200 ezer
 • négy vagy több gyermek esetén 2 millió 750 ezer Forint
 1. Az ingatlan vételára legfeljebb 35 millió Forint lehet.

Mire lehet kérni?

 1. A kedvezmény a lakás vételárának megfizetésére, vagy a meglévő lakás bővítésének költségeire.
 2. A vásárolandó lakás hasznos alapterületének el kell érnie:
 • egy gyermek esetén 40 nm
 • két gyermek esetén 50 nm
 • háromnál 60 nm
 • négy vagy több gyermek esetén 70 nm
 1. Lakásbővítésnek minősül a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése, ideértve a tetőtér beépítését is.

További előírások használtlakás-csok-osoknak:

 1. Az igénylőnek más lakásban legfeljebb 50% tulajdoni hányada lehet. Az igénylő és az általa vállalt gyermek a kedvezmény után legalább 10 évig a lakásban életvitel szerűen lakik. (Kivételt képez: nagykorúság elérése, egészségügyi okok, vagy tanulmányok miatti költözés.)
 2. Az állam 10 évre jelzálogot jegyez be az ingatlanra.

 

Forrás: 16/2016 (II.10.); 17/2016 (II.10.) Kormányrendeletek; MTI; kormany.hu; Építő Élet magazin)