Igen jelentős eredményt lehet elérni egy igen egyszerű szerelvény alkalmazásával, a beltéri ajtók hangcsillapítása terén, az automata küszöbbel.

Tekintettel arra, hogy a beltéri ajtók méretezése egy DIN szabvány szerinti méret alkalmazásával történik, ami meghatározza az ajtó alsó éle és a névleges padlósík közötti távolságot 8 mm-ben, jelentkezik egy „kitűnő” hangátvezető rés az ajtó aljánál.

Egyes esetekben erre szükség is van a levegő át-be vezetés érdekében, mi több ezt még növelni is szokták 15 mm-re, azonban most nem erről beszélünk.

Elöljáróban szeretnénk néhány szót ejteni az egyszerűbb megoldásokról, mikor is az ajtólap alsó élénél a lapsíkhoz záródik egy, a küszöbbe beépített, rugalmas tömítő profil. Ez napjainkban már nem annyira szokásos megoldás, mivel van egy rossz tulajdonsága, nevezetesen a használat során összenyomódó tömítés a küszöb síkja fölé emelkedhet, ahol kitett a sérülés veszélynek! Ez persze nem azt jelenti, hogy a megoldás néhány napos élettartamú, az hosszú időn át, évekig ad jó záródást. Feltétele persze az ajtólap és küszöb vonal teljes párhuzamossága!

ab1 Küszöbhöz záródás és burkolatváltóra záródás

 

Kíméletesebb, és hosszabb élettartamú az ajtó alsó élébe ültetett tömítő profil alkalmazása, de ennek feltétele a zárást biztosító bogárhátú burkolatváltó profil alkalmazása.

Most térnénk vissza ahhoz a megoldáshoz, ami egyszerűségével, karbantartás mentességével évek óta a legjobb megoldásként nyilvántartott ajtós berkekben, az automata küszöbről van szó.

Ez az elmés kis szerkezet, több konstrukciós kialakításban, ez idáig a legjobb megoldást hozza a hangcsillapítás, porzárás területén, úgy bejárati, mint beltéri ajtóknál alkalmazva.

 

Több beépítési megoldás is ismert, van amikor utólagosan, az ajtó belső lapsíkjára szerelik fel, és van mikor előre elkészítve, még beépítés előtt az ajtó alsó élébe kialakított árokba kerül a „szerkentyű”. Funkcióját egy pántoldalon elhelyezkedő nyomógomb biztosítja, ami állítható az ütközési pontnak, szükséges magasságnak, megfelelően.

Az ütközési pontot vagy a tok falcrésze (ahova a lap bezáródik), vagy külön, a tokra szerelhető ütköző adja.

 ab3 ab4                                             ab5

ajtólapba épített kivitel                                             ajtólapra épített kivitel

 

a-beepites-muveleteA beépítés művelete

Ezek a szerelvények gyakorlatilag minden ajtóba-ajtóra szerelhetők, kizáró ok csak ott jelentkezhet, a kifejezetten szükség van az ajtó alatti légrésre a helység átszellőztethetősége okán. Ilyen ajtóknál, sajnos, le kell mondanunk az automata küszöb alkalmazásáról.

Itt szeretnénk felhívni egy sajátságos területre a figyelmüket. Egyre több, új építésű, lakóingatlanba telepítenek úgy gázkazánokat, cirkókat, hogy azok a belső térből nyíló önálló helységben vannak, u.n. házi hőközpontban. Itt a szabályos megoldás az, hogy függetlenül a hőtermelő egység típusától, a helység megfelelő légellátását biztosítani kell, tehát kell a szellőztetés, még akkor is, ha egyes berendezések zajszintje a beltérben zavaró. Itt a tömítetten záródó ajtólap kifejezetten hátrányos.

Fontos kiegészítő, biztonsági, berendezés ezen eseteknél is a gázérzékelő-riasztó egység, hétköznapi nevén a CO érzékelő, amivel jól megválasztott helyen felszerelve, életünk, egészségünk biztonságban lesz!

ab6

 

 Mi nem foglalkozunk ilyen kiegészítőkkel, de ne feledjék:

 

GENS UNA SUMUS”.  – Egy család vagyunk.

 

                                   Higgyen nekünk, bízzon bennünk, megéri!