JOLA - Kívül | Belül Otthon
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban

A korszerűsítés pozitív tulajdonságaival ma már az építészetben is találkozhatunk. Jó látni, hogy manapság időt és pénzt szánnak az emberek ahhoz, hogy a legkiválóbb hőszigetelő rendszert találják meg újépítésű vagy felújítandó otthonaik számára.

Ez mind szép és jó, de a komoly hőszigetelés mellett külön figyelmet kell szentelnünk a szellőztetésre, hiszen ezáltal „lélegzik” otthonunk. Ennek hiányában lakásunk minősége romlani fog, melyet részben páralecsapódás okoz. Ennek eredményeként a falak penészesedni kezdenek, ami egészségünkre is ártalmas lehet, és hát valljuk be, látványnak sem a legvonzóbb.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy az említett problémákat elkerüljük, és a megoldás energiatakarékos is legyen?

Ahhoz, hogy az otthonunkban töltött időt, közérzetet még kellemesebbé tegyük, nagymértékben hozzájárul a friss levegő. Az „ablaknyitásos” szellőztetés csak pár perces megoldás, de még ezen is elgondolkodunk a fűtéses időszakban, hisz nem szeretnénk megfázni, ráadásul kihűlhet a lakás, ami felfűtést eredményez, ezáltal meg a költségeinket növeljük.

 

Egy megoldás, két fő szempont

Egy megfelelő légbevezető segít nekünk a fűtési energia megtakarításában, mindemellett optimális páratartalom érhető el általa. Több típus is létezik, ami a légbevezetőket illeti: beépíthetők a lakóhelyiségek külső falaiba vagy homlokzati nyílászáróiba. Egy másik változat szerint olyan helyiségekbe építhető be a légbevezető, ahol nyílt égésterű gázkészülékek találhatók. Ebben az esetben a gázkészülék légutánpótlása a cél.

Légcsere szabályozása

Amint megemelkedik a páratartalom, egyes anyagok képesek megnyúlni. Abban az esetben, ha a levegő szárazabbá válik, az említett anyagok összehúzódnak. Azon légbevezetők, melyek a párát szabályozzák (higroszabályozás), rendelkeznek egy olyan érzékelővel, mely a fent említett folyamat hatásra működésbe lép. Ezen érzékelő – V8 – rendelkezik egy 8 rétegű poliamid pántköteggel, mely – a légbevezetőben lévő zsalut mozgatva – segít a belső páratartalom szabályozásában, mivel befolyásolja a szellőző levegő mennyiségét. Ennek a szabályozásnak köszönhetően, csak annyi hőveszteséggel kell számolnunk, amennyi épp szükséges, mivel a légbevezetők (automatikusan) a mi igényeinknek megfelelően alakítják a szellőzési levegő mennyiségét.

 

Balesetveszély esélyének csökkentése

Egy épület sikeres hőszigetelése kiváló dolog, viszont – ennek következtében – a nyílt égésterű gázkészülékek légellátása kérdéses és bizonytalan, akárcsak az égéstermék elvezetése. Annak érdekében, hogy az említett problémákat orvosolni tudjuk egy megfelelő, nem lezárható légbevezető kiválasztásával, elhelyezésével. Egy ilyen légbevezető biztosítja az említett gázkészülékek szellőző és égési levegőjének utánpótlását, így ezen berendezések üzemeltetése biztonságosabbá válik.

Légbevezetők típusai és azok alkalmazási területei

 

Nyílászárókba építhető légbevezetők

A nyílászáróknál alkalmazott légbevezetők a szellőző rendszer kulcs elemeihez tartoznak. Itt két standard típust említenénk meg EMM és EFR.

Az EMM egy higroszabályozású, automatikusan működő légbevezető, mely függőlegesen vagy akár ferde légáramlással szerelhető. Ezt a lakásban tartózkodók kényelmi igénye dönti el. Itt érdemes megemlítenünk, hogy választható olyan típus is, mely záróretesszel van ellátva. Ezen típus kedvező nagyon szeles és téli fagyok esetén is, mivel túlzott légcserét mérsékeli, akadályozza. Mindezt a légbevezető szabályozó zsaluja által érhetjük el, melyet manuálisan zárt, azaz minimum állásban tudjuk rögzíteni.

Ha biztosabbnak véljük saját magunk szabályozni, hogy mennyi friss levegőt szeretnénk beengedni, az EFR típusú légbevezetőre van szükségünk.  Öt pozíció áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy kedvünk szerint döntsünk a beáramló friss levegő mennyisége felől. Ennek kiválasztásában egy csúsztatótalp segít. Tehát mindezt manuálisan (kézi beállítás) szabályozni tudjuk.

Ne feledkezzünk meg a külső oldali esővédőről sem, melyet a nyílászáró belső részére beépítésre kerülő légbevezető esetén alkalmazni érdemes.

Az esővédő zajcsillapításra is alkalmas. Példaként megemlítenénk, hogy alapesetben az EMM típusú légbevezetők zajcsillapítása Dn,e,w = 33dB. Mindez (külső, akusztikus) esővédővel Dn,e,w = 37dB – re módosul.

Standard autómata típus (EMM)

Manuális típus (EFR)

Akusztikus típus (EAR)

Itt is több típus áll rendelkezésünkre, de kiemelnénk két közkedveltebbet: EAR és EAF.

Az EAR egy automatikus müködtetésű, páraérzékelő légbevezető, mely akusztikus kiegészítőnek köszönhetően, kiváló megoldás lehet a külső zajok esetén. Nagy forgalom, nagy hangzavarral jár, így ebben az esetben remek választás ez a típus. Arról nem is beszélve, hogy javítják a helyiség levegőjének minőségét.

Abban az esetben, ha záróretesszel van ellátva (némely típus), alkalmazható a légbevezető zsalujának manuális (kézi) bezárása, minimum helyzetbe állítása. Ezt a megoldást akkor célszerű alkalmazni, ha nagyon szélsőséges időjárást tapasztalunk. Amennyire lehetséges, próbáljuk megtartani a megfelelő belső légáramlást. Ezen két típust a minimum (zárt) helyzet mellett, a maximális (nyitott) helyzetbe is tudjuk állítani. Ezen légbevezetőknél is szükséges kiegészítő a külső oldali esővédő.

Ami a zajcsillapítást illeti, nagyjából 5 dB – t javít az alapeseten egy külső akusztikus esővédő és egy kiegészítő talpazat. Példaként említjük, hogy az EAR és EAF típusú légbevezetők alapszintű zajcsillapítása Dn,e,w = 37dB. Az említett kiegészítőkkel Dn,e,w = 42dB – re emelkedik.

 

Segédlet légbevezetők kiválasztásához

Abban az esetben, ha páraszabályozásra fektetjük a hangsúlyt egy légbevezető kiválasztásánál, az EMM valamint az EAR típusok a legideálisabbak. Ezen két típusnak köszönhetően minden helyiségben folyamatos a légutánpótlás, mivel ezek a termékek automatikusan szabályozzák azt. Irodákba, dolgozókba; valamint – lakáson belül – nappaliba és hálóba ideálisak választásnak bizonyultak, ugyanis a legoptimálisabb mennyiségű levegőt képesek az adott helyiségbe vezetni. Ennek eredményeként, a szellőzési hőveszteség a minimálisra csökken.

Ha saját magunk szeretnénk szabályozni az igényelt léghozamot – válasszuk az EFR vagy az EAF típusú légbevezetők valamelyikét, mivel ezek manuális szabályozásúak.

Bizonyos számítások szerint, egy légbevezető elem beépítése – általában – 50 légköbméterenként számítható tartózkodó helyiségenként.

Megjegyzés 
Fontos a szennyezett, elhasznált levegőt eltávolítása. Ez szükségszerű az optimális lécsere érdekében. Ez lehet gépi – kis ventilátoros, gépi – központi ventilátoros vagy akár gravitációs légeltávolítás. Így teljes egy szellőztetés.
Figyelnünk kell arra, hogy a helyiségek közt legyen lehetőség a légcsere biztosítására. Ehhez elég, ha a küszöböket elhagyjuk. Párás, nedves helyiségek esetében sokat segít egy ajtóra beépített szellőzőrács.

 

Gázkészülékek és nyílt láng esetén alkalmazható légbevezetők, EAF és EMM

Abban az esetben, ha egy pl. egy gáztűzhely nincs ellátva külön elszívóval érdemes alsó – felső légbevezetés beépítésében gondolkodni. Itt ugyancsak megemlítenénk a szennyezett levegő eltávolításának fontosságát, amit egy ideális szellőzés érdekében kell tennünk, különösen olyan helyiségeben, ahol nyílt láng kérdése merül fel (gáztűzhely, kandalló). Ezen tény figyelmen kívül hagyása veszélyes lehet, melyről a „Balesetveszély esélyének csökkentése” cím alatt olvashat.

Javasolt több standard légbevezető elhelyezése (az EAF vagy az EMM kiváló választás), így az összes, pótlandó levegőmennyiség oszlik. Mielőtt a gázkészüléket vagy a légbevezetőt elhelyeznénk az adott helyiségben, vegyük figyelembe, hogy hideg érzetet okozhat. Ezt különösen fürdőszoba esetén érdemes átgondolni. Ezen elemek kiválasztásuk kimondottan tervezői feladat!

Esővédő, rovarrács – azaz légbevezetők kiegészítői

Ahhoz, hogy egy légbevezető a lehető legtöbbet nyújtsa számunkra, érdemes elgondolkodnunk az opcionálisan választható kiegészítők terén. Ezáltal, a légbevezetőnk, egy igazi érték lesz, komfortérzetünket is fokozhatja a választott kiegészítő.

Jó hír, hogy ezek a kiegészítők színben igazíthatók a légbevezetők színéhez, vagyis a következő színekben kaphatók: fehér (RAL színskála 9003), tölgy (RAL színskála 8001), gesztenye (RAL színskála 8017) és szürke (RAL színskála 7045).

Az alábbiakban megemlítjük, hogy mely kiegészítő mely típusú légbevezetőhöz alkalmazható, így Ön is megtalálja a legmegfelelőbbet, igényei tekintetében.

 

Légbevezető típus: EMM, EFR, EAR, EAF

Keskeny rovarrács – DP 0390H (fehér), DP 0392H (gesztenye), DP 0391H (tölgy), DP 0393 (alumínium)

 

Légbevezető típus: EMM, EFR, EAR, EAF

Keskeny esővédő-rovarrács – AEA 098 (fehér), AEA 099G (gesztenye), AEA 099T (tölgy)

 

Légbevezető típus: EAR, EAF

Akusztikus esővédő-rovarrács – AEA 851 (fehér), AEA 103 (gesztenye), AEA 332 (tölgy), AEA 334 (szürke)

 

Légbevezető típus: EMM

Akusztikus esővédő-rovarrács – AEA 833 (fehér), AEA 834 (gesztenye), AEA 852 (tölgy)

 

Légbevezető típus: EMM, EFR, EAR, EAF

Esővédő-rovarrács huzatkorlátozóval – AEA 100 (fehér), AEA 157 (gesztenye), AEA 156 (tölgy)

 

Légbevezető típus: EMM, EFR, EAR, EAF

Standard esővédő-rovarrács – AEA 731 (fehér), AEA 733 (gesztenye), AEA 827 (tölgy)

 

 

Egy megfelelő légbevezető a megfelelő kiegészítővel hozzájárul komfortérzetünk fokozásához. Segít nekünk abban, hogy jól érezzük magunkat otthonunkban, biztosítva a jó közérzetet.