Szeretnénk most néhány információt megosztani Önökkel arról az ajtó tartozékról, kiegészítőről, amit gyakran csak akkor vesz észre az ember, ha megbotlott benne!

Ez a jó öreg küszöb!

Amióta ajtót használ az ember, létezik ez a kis „tartozék”, aminek funkciója az évszázadok során, az ajtók fejlődésével párhuzamosan, változott, változik. Sőt, tudnunk kell, előbb volt küszöb, mint ajtó!

Az ajtó megjelenésekor egy nagyon triviális ok játszotta a küszöb felbukkanásában a főszerepet:

 

vedelem a patkanyok ellen

 

Igen, a patkányok, ugyanis az akkori ajtók nem záródtak alul, így ezek a rágcsálók könnyen bejutottak a házakba, hurcolva a fertőzéseket, mint a himlő és kolera.

 

Az őskori-ókori falnyílások, ami a bejárat szerepét töltötték be, jellemzően keményfa vagy kő kávával készültek, és természetesen az alsó összekötő is szerepet kapott, amit mai értelemben véve küszöbnek nevezhetünk.

 

kuszobok az idok folyaman_1         kuszobok az idok folyaman_2        kuszobok az idok folyaman_3

                                                             Küszöbök az idők folyamán

 

Az évszázadok során, mint minden, ennek az elemnek a jellege, megjelenése is változott, de továbbra is megőrizte funkcióit:

 

  • a két helyiség burkolatának elválasztása
  • burkolati szintek kiegyenlítése
  • esetenként víz bejutásának, vagy kifolyásának megakadályozása
  • az ajtó lapjának ütköztetése.

 

Két dolgot nem tudtak, tudnak, megoldani a hagyományos küszöbök, ez a porzárás és az áthallás csökkentés.

Ám jött egy új szereplő a palettára, ami a modern ajtó kiegészítőjévé vált igen rövid idő alatt, mellőzve az évszázados fejlődést, ez az automata küszöb.

Szerkezete és működése rendkívül egyszerű, semmiféle külső energiát nem igényel, teszi a dolgát, amikor kell. Egy ajtó, legyen az bejárati vagy beltéri, amikor záródik, az ajtó lap alatt egy rés marad, mivel a tökéletes záródás a padló, padozat, síkjára nem megoldható a szerkezet mozgása miatt. Ez a rés részben huzathatást okozhat, másrészt a por, szennyeződés, ezen a néhány milliméteres résen is átjuthat.

Amikor az ajtót csukják, egy működtető gomb ütközve az ajtó tokrészéhez, az ajtó alsó élében, vagy belső lapsíkján lévő szerkezet belső rugóelemét elmozdítja, és a mozgó, élén gumi tömítéses nyelv, az aljzatra záródik.

Ráadásul, még két kiváló tulajdonsága az automata küszöbnek, hogy jelentősen csökkenti az áthallást, a zajterhelést, és megkönnyíti a mozgáskorlátozottak közlekedését.