Kicseréljük ablakainkat?

A cikk címéből ítélve lehetne egy pszichológiai tartalmú publikáció is, de ez bizony egy építőipari kérdés. Méghozzá a homlokzati nyílászárókkal kapcsolatos. A folyamatos áremelkedéseket figyelembe véve – melyek nem csak az építőipart érintik, hanem az élet minden területét – mindenki igyekszik óvatosabban, megfontoltabban költekezni. Esetünkben felmerülő kérdés, hogy vajon tényleg jobban járunk, ha megtartjuk a régi ablakokat, „hiszen jók azok még”, vagy érdemes a cserén gondolkodni.

Ebben a kérdéskörben szeretnék az olvasók segítéségre lenni. Én azt mondom, érdemes cserélni. Pontokban összegzem, hogy miért is gondolom így, és ezt követően átbeszéljük sorban az egyes pontokat és miérteket.

1. Jelenleg még vannak olyan felhasználható állami támogatások, melyek pénztárcabarát módon segítenek otthonunkat korszerűsíteni. És itt írnám is a két következő okot.

A 2. okként megemlíteném, hogy szintén pénztárca kímélő a csere következménye is, hiszen az új szerkezeteknek hála rezsink is csökkenni fog.

3. ok a korszerűsítés, ezáltal az ingatlan értékének növelése.

4. ok a biztonsági szempontok növelése is.

Az érték növeléssel áll kapcsolatban a 5. pont is, hiszen esztétikai szempontból is változást érünk el. Vitatkozhatnánk, hogy kinek, melyik stílus tetszik jobban, de valljuk be őszintén: egy új termék – legyen az ruha, cipő, használati tárgy, vagy akár egy ablak – valóban új, érintetlen, karc nélküli állapotát nem tudja megadni egy régebbi, de megvigyázott darab.

Állami támogatások

Utánanéztem, kutakodtam, és a következő állami támogatásokat találtam, melyek nyílászáró cseréhez kapcsolhatóan is igénybe vehetőek 2023 márciusában. Babaváró hitel, ami egy kedvezményes, kamatmentes (akár a futamidő teljes időtartama alatt is) szabadfelhasználású hitel, egyszóval nyílászáró cserére abszolút alkalmas. Pontos feltételekről az interneten rengeteg információt található.

CSOK és falusi CSOK, melyek igaz, hogy nem konkrétan nyílászáró cserére, hanem ingatlan vásárlásra szólnak, de közvetve segítik a tulajdonunkba kerülő ház vagy lakás felújítását is, hiszen a vételár előteremtését könnyített szolgálni, így amit megspórolunk a vásárláson, elkölthetjük felújításra.

Rezsicsökkenés

Ha a hőszigetelés nem fér bele a büdzsébe, de az ablakcsere igen, ebben az esetben is évi 15-20%-kal csökkenthetjük energiaszámláinkat, hiszen télen a hideget nem engedik be a meleget pedig ki az új, korszerű ablakunk, ami a fűtés- hűtésszámlánk pozitív irányú elmozdulásával, vagy hőérzetünk javulásával lesz egyenesen arányos. Nyáron pedig a klíma által teremtett hűvös levegő marad házon, és ablakon belül, a tikkasztó hőség pedig kívül.

Megfontolandó a három rétegű üveges szerkezetek vásárlása is, azon belül is minimum a 44 mm vastag de akár a 48 mm-es üvegvastagság is.  Ezen kívül a melegperemes üveggel ellátott ablakok kiemelkedőek. Profil tekintetébe már a MD profilok irányába érdemes körülnézni, amik már háromszoros tömítéssel vannak ellátva, így akár passzívház értékeket is elérhetünk a jól megválasztott profil és üvegkombinációval (akár Uw= 0,79 W/m2K)

Korszerűsítés és értéknövelés

Ha valami újabb, modernebb, követi az aktuális változásokat és ezáltal fejlődik, mindig többet ér az ingatlan piacon. Hiszen ki ne akarna egy olyan ingatlant vásárolni, amibe csak költöznie kell, nagyobb újítások nélkül? Egy új lakás vagy ház vásárlás mindig stresszel jár. Hát még akkor, ha fel is kell újítanunk?!

Ezáltal nem csak a pénztárcánkat, hanem az idegeinket és a házasságunkat is kíméljük. Hiszen mint tudjuk, a legtöbb válás az építkezések kellős közepén üt be…Viccet félretéve, egy felújított ingatlan kevesebb rejtett költséget tartalmaz, mint egy felújítandó.

Az állandó piaci változások miatt sok esetben előre nem is tudunk kalkulálni, hogy mi mennyibe fog kerülni. Egy felújított ingatlannál viszont nem kell számolni rejtett költségekkel, hanem kényelmesen hátradőlve gyönyörködni benne. Ez sokaknak minden pénzt megér.

Biztonsági szempontok

A többponton záródó gombafejes vasalat-rendszereknek (GU UNIJET, Roto NT, MACO, stb) köszönhetően, melyek beszerelésre kerülnek a jelenlegi szinte teljes biztonságot ad az otthonunknak a nemkívánt látogatók ellen. 

Esztétika

Napjainkban a műanyag nyílászáró profil gyártók inkább a sarkos design irányába mozdulnak, hiszen ezt tekinthető trend követőnek az modern építészetben, gondoljunk csak a minimál stílusú épületekre.

Az alap és sokak által kedvelt szín a fehér. Ezen kívül sokféle fautánzatú, erezett fólia létezik a piacon, de a tapasztalatokat alapján ezek leáldozóban vannak. Egyre jobban előtérbe kerül az alumínium utánzat, mind a felület illetve mind a teljesen egységes struktúra tekintetében, a mai kornak megfelelő antracit, szürke színekben.

A fentiek tekintetében megállapítható, hogy ingatlanunk alapját képzik a nyílászárók, és stabil alapokkal lehet csak várat építeni.