JOLA - Kívül | Belül Otthon
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban

Ne csak a bejárati ajtó biztonságáról gondoskodjunk – az ablakokéról is!

Több alkalommal beszámoltunk már arról, hogy a magas fokú biztonság érdekében érdemes lehet befektetni – lakókörnyezettől függően – egy lépcsőházi vagy kültéri használatra alkalmas acél biztonsági ajtó beszerzésébe. Az ajtó biztonságossá tételével azonban még nem oldottunk meg minden lehetséges problémát: az ajtó mellett ugyanis az ablakokon keresztül is könnyűszerrel behatolhatnak, betörhetnek.

Hogyan védekezhetünk ez ellen?

Ablakrács

Ablakrácsok felszerelésével jelentősen megnehezítjük az ablakokhoz való hozzáférést, arról nem is beszélve, hogy egy-egy kitűnően megmunkált darab még dekoratívabbá is teheti otthonunkat.

Ablakzár

Van lehetőség utólag felszerelhető, kulccsal zárható ablakzár felszerelésére, amely jóval nehézkesebbé teszi az ablakon történő behatolást, mint egy zár nélküli ablak esetében.

Ha nem szeretnénk a zárral bíbelődni vagy pénzt fordítani rá, a nyithatóságot ki lehet küszöbölni a szintén utólag felszerelhető, belülről működő nyitásgátlók segítségével, amelyek két egymás melletti ablakszárny és ablakkilincs esetén alkalmazhatóak: a szerkezet gyakorlatilag közrefogja a két kilincset, és meggátolja, hogy az ablakszárnyakat el lehessen mozdítani a zárt pozícióból. Nagy előnye, hogy szintén kulccsal zárható, valamint hogy a nyitásgátló függőleges állásba helyezésével belülről könnyedén nyithatóvá-csukhatóvá válik az ablak.

a biztonságos ablak

Biztonsági üveg vagy fólia

A biztonsági ablaküvegek speciális tulajdonságait, nehezebb törhetőségét széles körbe ismerik és alkalmazzák őket, azonban a személyes anyagi körülmények nem mindenki számára teszik lehetővé az ablaküvegek teljes cseréjét. Ebben az esetben lehet egy jó kompromisszumos megoldás a biztonsági ablakfólia használata, amely különlegessége, hogy az üveg betörése esetén egyben tartja a szilánkokat, így tulajdonképpen áthatolhatatlanná teszi az ablakot. A világossággal kapcsolatban nem kell aggódnunk, ugyanis ezek a fóliarétegek csaknem teljes mértékben fényáteresztőek.