JOLA - Kívül | Belül Otthon
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban

Mind a mai napig sokan választják a műanyagból vagy faipari melléktermékből készült nyílászárók helyett a tömörfából készült típusokat, időtállóságuk, eleganciájuk, kifinomultságuk miatt. Van azonban valami, amivel számolni kell kifejezetten ezeknek a karbantartásakor: a különböző kártevők, rágcsálók és rovarok távol tartása.

 

Kártevő a lakásban

Kártevő a lakásban

 

A nyílászáró védelme

 

Az ezekkel szembeni védekezés okozhat némi fejfájást, hiszen nyilván azt szeretnénk, hogy fa nyílászáróink a lehető leghosszabb ideig megőrizzék minőségüket, minél tovább nyújtsuk élettartamukat. Többféle módon lehetünk elővigyázatosak, ha nem szeretnénk, hogy az ajtót-ablakot megrongálják különféle állatok, vagy akár a gombásodás, esetleg az időjárási körülmények.

 A leggyakoribb kártevő, amely a faanyagokat megtámadja, a szú: szinte mindenkinek vannak már vele rossz tapasztalatai, akinek valamilyen formában megtalálhatók faanyagok a lakóterében. A modern megoldások mellett érdemes lehet számba venni a hagyományos technikákat is. Sokan magasnyomású vízsugárral, esetleg fecskendővel távolítják el a már megrágott, „áldozatul esett” faport, a kitisztított járatokba pedig például formalint fecskendeznek. A modern irtószerek közé tartoznak a különböző erős, márkás vegyszerek. A fecskendezést érdemes pár nappal később megismételni, majd néhány héttel később a járatokat folyékony fával feltölteni. A szú azért is nagyon kártékony élőlény, mert belülről, apránként teszi tönkre a faanyagot és idézi elő annak romlását, szinte észrevétlenül.

 

Megoldás a kártevők ellen!

Megoldás a kártevők ellen!

 

A gombák és a kártevők ellen egyaránt védelmet nyújtanak a komplex favédő szerek, amelyeket mindenképpen érdemes bevetni, ha meg szeretnénk előzni a fent vázolt felújítási műveletet és a károkozást. Sokan éppen ezért nem választják a fából készült nyílászárókat, hiszen karbantartásuk és ápolásuk munkával, időráfordítással jár.

 

Amennyiben további kérdései merültek fel a témával kapcsolatban, keresse fel szaküzleteinket, ahol felkészült boltvezetőink készséggel állnak az Ön rendelkezésére!