Aki még nem adta a fejét nyílászáró cserére, korszerűsítésre, biztosan túlzónak érzi az ablakbeépítést a művészettel közös lapon említeni. Pedig a mai világban, ha nem a megfelelő szakemberrel hoz össze a Sors, bizony művészi munkák születhetnek…

Első, és legfontosabb lépés:

a jó szakember választás. Ebben kollégáink szívesen segítenek, hiszen minden szakkereskedésünk egy, vagy több nyílászáró beépítő teammel is dolgozik.

Ablakbeépítés - a csere érett nyílászáró

Árajánlatot az ügyfél által hozott méretek alapján készítünk, de a megrendelés véglegesítését követően – amennyiben a szakkereskedéseink beépítő csapatait választják – sor kerül a helyszín megtekintésére, és a szakszerű méretvételre. A beépítésnél meghatározó a fal típusa, az ügyfél kérésének megfelelő elhelyezési sík – külső, falközép, vagy belső -, az árnyékolás technika, illetve a rovarvédelemi rendszer.

Ablakbeépítés - a nyílászáró kibontása

Az esetek döntő többségében beépítő szakemberek végzik az új nyílászárók beépítése előtt a bent lévő nyílászárók kibontását is. Első lépésként a szárnyak kerülnek eltávolításra, majd ha volt, akkor az árnyékolási rendszer, végül a tok. Ha szükséges, az omladozó vakolat leverése, eltakarítása következik.

Erre minden esetben felkészülnek a felmérést végző szakemberek, hiszen ezt figyelembe véve, a keletkező beépítési hézagokkal számolva állapítják meg a nyílászáró méreteit.

Ezért nagyon fontos, hogy amelyik szaki végzi a felmérést, általa történjen a beépítés is.

A beépítési terület előkészítését követően minden falnyílás és szerkezet lemérésre kerül, a téves beépítések elkerülése miatt. Ha minden szerkezet beazonosítása megtörtént, minőségellenőrzést végeznek, és ha mindent rendben találnak, eltávolítják a nyílászáró szárnyakat, majd pozíciófuratokat készítenek, és kezdődhet a tényleges beépítés.

  • A tokot a nyílásba helyezik,
  • kiszintezik műanyag hézagolóval,
  • vízszintbe állítják,
  • csavarozzák és
  • alacsony tágulású purhabbal rögzítik.
  • Ezt követően a szárnyakat elhelyezik, és beállítják a tokon, a takaróelemeket és a kilincseket felhelyezik, majd utolsó simításként a szerkezet működését leellenőrzik.

Ha mindent rendben találnak, az ügyféllel együtt is kipróbálják a szerkezeteket, megmutatják a működésüket. Ezt egy munka átadási-átvételi jegyzőkönyvben is dokumentálják, melyben az ügyfél aláírásával is alátámasztja, hogy a szerkezeteket hiba és sérülésmentesen, működőképesen átvett.

Ablakbeépítés - a nyílászáró hézagolása
Ablakbeépítés - a nyílászáró rögzítése
Ablakbeépítés - a nyílászáró rögzítése

Az ügyfél kérésének megfelelően eltávolíthatják a profiltakaró fóliákat, azonban a tapasztalat azt mutatja, ha még különböző faljavítási munkálatok, pl. a belső tér festés, vagy kinti színezés a közeljövőben várható, a fóliák védelmi falként is szolgálhatnak.

Ellenben pár héten belül célszerű eltávolítani őket,

mivel a tűző nap beleégetheti a műanyag profilba. Ezután csak nagy nehézségek árán, néha kisebb karcok kíséretében lehet eltüntetni onnan, ami nem kis bosszúsághoz, esetenként ajtócsapkodáshoz vezethet. És akkor nem lesz elég az ablak csere, új ajtó is kelleni fog… 🙂

Korcz Ferenc

termékmenedzser