JOLA - Kívül | Belül Otthon
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban

Ablakok, ajtók cseréjénél kiemelt figyelmet kell fordítani a bejárati ajtó kiválasztására, valamint beépítésére, hiszen az egyik legtöbbet használt nyílászáró az ingatlanunkban.

 Acélajtó 

A JOLA Holding kínálatában több fajtájú, típusú acél bejárati ajtó megtalálható. Az alábbiakban bemutatjuk a Delta acélajtó termékjellemzőit, beépítésének menetét.
A bejárati ajtó, melynek beépítésének lépéseit követjük, egy kültérre alkalmas Special 56S, Genova típusú ajtó. Az ajtó maga 3 pánttal és 3db kiemelésgátló tüskével rendelkezik, valamint RC2-es biztonsági besorolású 11 ponton záródó, másodzáras kivitel. Az ajtólap EPS polisztirol béléssel, a tok fa betéttel (ODS) rendelkezik. Az ajtóhoz hőhídmentes küszöb tartozik.

Az ajtók csak meghatározott méretekben kaphatók, ami azt eredményezi, hogy egyes esetekben a falnyílás méretre történő kialakítása szükséges.

Falnyílások méretre igazítása

Ha csak a magassági méret nem megfelelő, akkor típustól függően 5-8, esetenként 14 cm vágható az ajtólap és a tok aljából. Figyelem! Ezt a méret alakítást bízzuk a gyártóra, ezért minden esetben rendeléskor jelezni kell. Ebben az esetben tudomásul kell venni, hogy amennyit levágatunk az ajtó aljából, annyival alacsonyabbra kerül a kilincs is.

A Delta acélajtó teljesen szétszerelt állapotban érkezik, melyet a helyszínen kell összeszerelni. Ezért szükséges némi szerszámkészlet a beépítéséhez. Nem hátrány ha van nálunk vésőgép, ütvefúró, csavarbehajtó, csavarhúzó- és imbuszkulcs készlet, ék, vízmérték, derékszög, szike, tokrögzítő csavar, szilikon ragasztó, purhab, permetezőkanna, seprű, lapát, szemetes- vagy sitteszsák, porszívó.

Az ajtótok álló és keresztrészének összeillesztésekor figyeljünk a derékszög megtartására, valamint arra is, hogy a tok álló része ne csavarodjon és ne nyíljon, ne zárjon. A küszöböt ezután helyezzük fel.

Ezután a zárfogadókat és a zsanérokat a tokra rögzíteni. Majd az ajtólap szerelvényeit rakjuk fel.

Zsanérok rögzítése
Kilincs felszerelése

Érdemes mindkét ajtóelem összeszerelésekor odafigyelni a védőfóliára, hogy az ne maradjon a szerelvények alatt, ezért szedjük le a kívánt helyeken. Figyeljünk a gumitömítés helyéül szolgáló nútra is.

Ha mindezzel készen vagyunk, akkor a tokot fúrjuk elő a rögzítési pontok kijelölt helyén. Semmi esetre sem árt, ha a kijelölt helyeken kívül a zsanéroknál további rögzítési pontokat is előkészítünk.

Miután a falnyílásunk a megfelelő méretben van és a tokot is összeszereltük, beilleszthetjük a helyére. Ne rögzítsük még. A zsanér oldali tokálló függőbe helyezése a legfontosabb lépés az ajtó normális működéséhez.

Fólia előzetes eltávolítása
Tok beillesztése
A tok függőleges helyzetbe rakása

Ha a tokálló minden irányból függőleges, akkor ékekkel ideiglenes rögzítést alkalmazunk.

Tok ideiglenes rögzítése

A rögzítés véglegesítése előtt az előkészített lyukakon keresztül kifúrjuk a falba a rögzítőcsavarok helyét. Egyes esetekben rögzítőpánt alkalmazása is lehetséges. Majd helyezzük el a rögzítőcsavarokat.

Rőgzítőcsavarok behajtása

Hogy milyen csavart használunk, az mindig a falszerkezet függvénye. Az ODS fa béléses tokoknál célszerű tokrögzítő csavar használata, de a PU és PD tokok esetében inkább a gyár által csomagolt dübeleket használjuk. Ezután a felszerelt ajtólapot akasszuk fel a tokra.

Ajtólapra akasztás

A zsanérokat eleve úgy szereljük a tokra, hogy a hernyócsavar helye felül legyen. A csapját csak és kizárólag felülről helyezzük a helyére. Így a képen is látható nútba kerül a csavar és nem engedi kimozogni a csapot. Ha az ajtólapot felakasztottuk, utána nyitott zárnyelvekkel az ajtót behajtjuk és megnézzük, hogy a zárnyelvek a fogadóhoz illeszkednek e, illetve illeszkedik-e az ajtólap és a tok.

Ha nem, kkor össze kell illeszteni őket, tehát az ajtótokot hozzá kell igazítani az ajtólaphoz. Ha ez rendben, akkor a zárfogadó felöli tokállót a kívánt síkba helyezés után rögzíthetjük.

Majd fűzzük be a gumitömítéseket a megfelelő nútba.

Gumitömítések nútolása

A gumitömítést javaslatunk szerint ne folytatólagosan húzzuk körbe, hanem vágjuk gérbe, méretre és oldalanként illesszük.

Ezután próbáljuk ki, hogy az ajtó hogyan záródik. Ha szükséges, akkor a zárfogadón állíthatunk, vagy a középső zárfogadó furaton reszelhetünk.

Zárfogadó állítása

Ha ezekkel megvagyunk és az ajtónk rendben nyílik, csukódik, valamint a zárak könnyedén futnak, akkor purhabbal tömítsük a szerelési hézagot. Előtte természetesen vízzel permetezzük körbe a falat, hogy pormentes legyen és jobb legyen a tapadása.

Ajtó hézagolása

A biztonság kedvéért az ajtót hagyjuk csukott állapotban néhány óráig, míg a hab megköt.
Azután gletteléssel, kőműves utómunkával befejezzük.

Utómunkálatok

Jöhet a festő…

Balázs Ferenc
Termékmenedzser