JOLA - Kívül | Belül Otthon
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban

Ki nem vágyik arra, hogy házába, lakásába több természetes fény jusson?  Szerintünk nincs ilyen ember, és ezért szeretnénk most néhány javaslattal, példával, megoldással Önök elé állni.

Bejárati ajtók oldal- és felülvilágítói

Rögtön a bejáratnál kezdve, már rég óta áll rendelkezésre a bejárati ajtó rendszereknél az oldalbevilágító és a felülvilágító. De mik is ezek a fogalmak?

Variációk oldal és felülvilágító rendszerekre

Oldalbevilágítónak nevezzük azt a kiegészítő elemet, ami úgy fenyő, mint műanyag rendszereknél, a nyíló szárny mellett akár jobb, akár baloldalon helyezkedik el, teljes magasságban. Műszaki megoldása lehet fix, vagy nyitható, utóbbi megoldás szolgálja a nagyobb tárgyak beszállíthatóságát.

Lásunk néhány példát:

Fenyő oldal világítós ajtók

Műanyag oldalvilágítós ajtók

Közös jellemzőjük ezeknek a szerkezeteknek, hogy anyagtól függetlenül a szárnyak közös tokhoz kapcsolódnak, mert ez a méret nem indokolja a különálló tokrészek alkalmazását. (Magyarul: egybeépítve érkezik.)

 Felülvilágító-oldalvilágító megoldásokat mutatnak be a következő képek (régóta alkalmazott megoldás), közös jellemzőjük, hogy az általánosan használt magassági érték a 2400mm, melyeknél a felülvilágító még közös tokkal van kialakítva (ez még egy problémamentesen szállítható méret). 2400 mm felett már jellemző az osztott megoldás, mikor is a két egység összekapcsolásánál „soroló kiegészítést”, alkalmaznak. (Ez lehet rejtett, vagy látható soroló is.)

Korábban a megszokott megoldás az oldalirányba nyitható felülvilágító volt, ez egy természetes szellőzést is biztosított, napjainkban a korszerű vasalatok révén megoldott a bukó-nyíló funkció, igény esetén távműködtetővel. Ez utóbbi alkalmazása esetén figyelemmel kell lenni arra, hogy a távműködtető huzal vagy rudazat többlet szélességi helyigénnyel bír. (Magyarul: annak el is kell férnie!)

A gyakorlatban előfordul ,hogy a bejárati ajtót további elemekkel bővítik, sorolják, ezért ,bár nem tartozik szorosan a témához, de figyelemme kell lenni arra ,hogy 10m2-t meghaladó szerkezet esetén mindenképp szükséges rejtett, vagy látszó sorolóelemek alkalmazása, különösen a nagyobb szélnyomásnak kitett pozíció esetén.

Ezek a megoldások mindenkor azt a célt szolgálják, hogy a belső tér, belépőtér, jobb megvilágítást természetes fényt kapjon.

Beltéri ajtók felül- és oldalvilágítói

Kissé más a helyzet a beltéri ajtók esetében, mert ezeknél az a cél, hogy a belső térben jobb megvilágítású helységből kapjon az elöttes, vagy köztes tér több fényt.

Gondoljanak itt egy panel épület bejárati folyosójára, aminek fényviszonyait tudjuk javítani egy szoba – előszoba közötti ajtó feletti felülvilágítóval , vagy egy zárt fürdőszoba komfortérzete javítható egy ilyen egységgel.

Beltéri ajtók esetében a felülvilágító vagy oldalvilágító mindig külön szállítási egységet képez (Magyarul: nincs egybeépítve!), mert a viszonylag könnyű tokrendszer egy növelt magasság terhelését nem tudná biztosítani.

Szállításkor a felülvilágító üveg nélkül kerül átadásra, és beüvegezését célszerű a beépítés után mért értékekkel elvégeztetni.

Az oldalvilágító az ajtólap üvegezésével azonos kivitelben készül, de mindig önálló szerelési egység.

Ezeknél a gyártmányoknál elsődlegesen a Laminált ajtók, CPL laminált vagy festett MDF típusokat javasoljuk.

Méreteket tekintve felülvilágítónál magasságban 300-800 mm, míg szélességben 300-1000 mm a lehetőség. Oldalvilágítók szélességi mérete 300-1000 mm között választható, míg magasságuk mindenkor a választott ajtótípus magasságával egyező.

 

Lehetőség van az oldalvilágítók esetében nem üvegezett, hanem telebetétes kivitel rendelésére is, mely esetben mintegy válaszfalként funkcionál a nyílászárószerkezet.

 

Nagyon fontos megemlítenünk: az oldal- és felülvilágítók témaköre elsősorban szakmai kérdés (és csak utána esztétikai!), ezért a lehetőségekről és javaslatokról minden esetben egyeztessenek szakembereinkkel, vagy a beépítőkkel!