Igyekeztünk már eddig is tájékoztatni Önöket, hogy melyek azok a részegységek, melyek egy beltéri ajtó komponensei.

Átgondolva a dolgokat, rá kellett jönni, hogy két, nem is lényegtelen alkatrészcsoport kimaradt az eddigiekből, nevezetesen a pántok és csuklók, valamint az ajtózáró szerkezetek.

Ezt a hiányt igyekszünk most pótolni.

A pántok és csuklók, mióta kitalálta az emberiség az ajtót, igen fontos szerepet játszottak a „szerkezet” működésében,, mert e nélkül nincs csukás-zárás. Az első ilyen jellegű vasalatok valóban pántok voltak, mivel a tokra szerelt csapra csúszott rá az a rész, amit az ajtóra szereltek, általában szegecsekkel, szegekkel.

Érdekessége ezeknek az ajtóknak, az III.-IV. század tájékáról, hogy a házak ajtóiként az ajtók kifele nyíltak, és csak a templomok, szent helyek ajtói nyíltak általában befelé. (tisztelet a kivételnek!).

Azt tartja egyébként a mondás, hogy a templom ajtaja azért nyílik befelé, hogy a hívők könnyen Isten színe elé járulhassanak, és a kocsmaajtó azért nyílik kifelé, hogy a delikvenst könnyebb legyen kidobni!

ajto-600korul  ajto-1100 korul  ajto3
ajtó 600 körül                  ajtó 1100 körül                         Templomajtó

A vasalatok fejlődtek, a korábbi egyszerű pántos csuklók veretekké váltak, a kor kovácsművészete mai szemmel is gyönyörű vasalásokat állított elő, majd megjelentek a színes fémekből öntött vasalások is.

ajto-vasalat-1           ajto-vasalat-2              ajto-vasalat-3

Ajtó vasalatok a középkorból

Telt, múlt az idő, és az ajtó vasalatok, köznapi nyelven a pántok egyre egyszerűbbekké váltak, gyakorlatilag a racionalitás vette át a szerepet. A XVI-XVII. század hozta meg a bevésős (leveles) csapos pántok korszakát, de persze a rászegezős zsanérok is megmaradtak.

pantok-zsanerok    pantok-zsanerok   pantok-zsanerok

Pántok és zsanérok

Napjainkig a fejlődés ebben a szerelvénycsoportban elsődlegesen formai változást hozott, végül a XX.század adta azt az áttörést, amit a csapos pántok jelentenek. Természetesen, ennek volt azért némi egyéb indító lehetősége, az ajtók súlyának csökkenése. A korábbi időkben nem volt ritka, hogy egy beltéri ajtó tömege elérte a 60-70 kg-ot, és manapság egy ilyen jellegű termék 20-25 kg esetén is már nehéznek számít, nem beszélve a könnyített, papírrács betétes ajtólapok 10-12 kg-os tömegéről.

Ennek tükrében, gondoljuk, már érthető napjaink karcsú és kis méretű pántjainak, zsanérjainak a létjogosultsága, amit egy mai korszerű ajtóban találhatunk.

pant-zsanerpant-zsaner-2ajto12 ajto13

Napjaink korszerű pántjai, zsanérjai