Az erkélyajtók kiválasztásánál két szempont egészen biztosan szóba kerül: fény és átjárhatóság.

Otthonunk berendezésénél nagyon sok mindenre kell figyelnünk – mely bútor elemet hová tegyük; milyen fényforrási viszonyokra van szükségünk és milyenek állnak rendelkezésünkre; mely helységben fogunk több időt eltölteni… Ez utóbbit igyekszünk – többiek mellett – a lehető legkényelmesebbre tervezni.

Emelő-Toló erkélyajtó

Sok félék vagyunk, még több igényekkel, egy azonban biztos – mindannyian szeretjük a természetet, a napfényt. Ezt nem csak fa elemek (pl. ajtó, ablak, bútorok) használatával tudjuk elérni. Létezik egy olyan megoldás, mely által a lehető legtöbb fényt tudjuk beengedni otthonunkba, mondhatni egy hajszálnyi a határ ember és természet közt. Ez az emelő – toló erkélyajtó. Ragyogó megoldás, mely nem csak szállodák, fürdőhelységek épületeinél lelhetők fel. Mivel egy ilyen erkélyajtó képes akár egy 6 méteres falnyílás is áthidalni – családi házak esetén is – csodálatos kilátást enged a szabadba, az udvarra.

Tolható és fix elemekből áll, egy vagy több szárnyú lehet. Ez egyéni kérdés. Új építésű háznál érdemes már az építkezés gondolatának folyamatába beilleszteni a fény és hely igényének kérdését, így később hálásak leszünk egykori döntésünkért. Szerkezetének köszönhetően újabb előnyt tudhat magáénak az emelő – toló erkélyajtó. Van egy (gyakorlatilag rejtett) alumínium sín, mely szakszerű és precíz beépítés esetén egysíkban van a padlózat felületével. Az ajtók ezen mozognak, így kevesebb eséllyel „esünk át” a küszöbön, zsúr – vagy tolókocsit könnyedén kitolhatunk a szabadba, mivel akadálytalan közlekedést biztosít.

Említettük, hogy a lehető legnagyobb fényforrások ezen ajtótípusok, mindemellett vegyük figyelembe azt is, hogy nyitás esetén nem vesz el helyet a térből, mivel az ajtót tolva nyitjuk. Így nyugodtan tehető a közelébe (a kültérben) kerti pad, kerti tárolók, stb… A helység belterülete is könnyebben berendezhető, ha nem kell matekozni, hogy mely komódot vagy virágot hová tegyük. Hát nem könnyebb így?

Emelő-toló erkélyajtóinkról itt is olvashat!

Toló-bukó erkélyajtók

Egy másik nagyméretű fényforrás a tolóbukó erkélyajtó, mely szintén a természet és fény szerelmesei részére vannak megálmodva. Lakóházak esetében is alkalmazható, mivel nagyon helytakarékos megoldás. Ugyanazon célt szolgálja, mint emelő – toló társa, mindössze annyi a különbség, hogy itt egy küszöböt (tokküszöböt, mely az ajtó, ablak tokjához hasonló megjelenésű)) kell átlépnünk, ha ki akarunk menni az erkélyre, ami nagyjából 8 – 10 cm magas. Ugyanolyan hőszigetelési értékkel rendelkezik, mint egy ablak.

Toló-bukó erkélyajtónkról itt is olvashat!

Mindkét erkélyajtó típus esetén garantált, hogy megnyerőbb, mint egy hagyományos erkélyajtó. Látványos, elegáns, helytakarékos, csak egy lépésre vagyunk a természettől, ahol egy fárasztó munkanap után megpihenhetünk, és még csak ki sem kell mennünk a szabadba, ha netán esik az eső, vagy hideg van, közben gyönyörködhetünk a veteményesünkben, csodálhatjuk a virágokat… sokat ad nekünk.