Az ablakok megtervezésénél, kiválasztásánál fontos szempont a különböző elemek, részek minősége, külalakja. Dönthetünk a fa vagy a műanyag nyílászáró mellett, korántsem lényegtelen azonban, melyik mellett tesszük le a voksunkat.

Mit válasszak: fa- vagy műanyagkeretes ablakot?

Ebben a szembeállításban a műanyag nyílászáró rendszerint a korszerűséget és az egyszerűséget, míg a fa nyílászáró a hagyományt, a magasabb esztétikumot képviseli. Nemcsak ebben különbözik a két típus: több tulajdonságuk mérvadó lehet a kettő közti választáskor.

A műanyag nyílászáró előnye letisztultsága, tartóssága, úgymond igénytelensége (nem igényel sok gondoskodást, könnyen karbantartható). Fontos, hogy kifejezetten strapabíró, és ráadásul nehezen éghető is, ami tűzeset kialakulásakor nem elhanyagolható. Ki kell emelni azt is, hogy a fa változathoz képest a műanyag ablakok jóval kevesebbe kerülnek, jobban kímélik a költségvetésünket.

A fa nyílászárók mellett ezzel szemben klasszikus, meleg és természetes megjelenésük, időtállóságuk szól. Az esetükben viszont több törődésről beszélhetünk: példánytól és típustól függően előfordulhat, hogy utókezelésre van szükség, valamint az idő múlásával sem árt ügyelni az állapotukra, ennek megfelelően karbantartani őket.

Lényegében a döntésünket az kell, hogy befolyásolja, hogy milyen külalakú, milyen jellegű ablakot szeretnénk házunkba, lakásunkba, valamint hogy mennyit enged meg nekünk a pénztárcánk, illetve hogy mennyire vagyunk készek az adott példány folyamatos karbantartására. Ha már tudjuk, hogy a két típusból melyik számunkra az igazi, újabb választások előtt állunk, hiszen ma már számtalan gyártó és márka terméke kapható a piacon.

A JOLA cégcsoportnál a Gealan és a Kömmerling műanyag ablakait forgalmazzuk, fa ablakaink pedig borovi fenyőből készülnek, amelyeket sokféle típusban és kialakítással rendelhetnek meg tőlünk.