Nem is gondolnánk, hogy mennyire jelentős egy ablak minősége, típusa ami a lakásunk beltéri klímájának minőségét illeti. Abban az esetben, ha még régi fajta ablakokkal rendelkezünk, érezhetjük a – majdnem szélsőséges – tulajdonságokat: vagy túl meleg, vagy túl hideg. Ami még szintén kellemetlen, hogy nagyon huzatos lehet. Ekkor jönnek az ablakpárnák, meg egyéb szigetelési megoldások, ami csak egyik problémánkat oldja meg. Talán…

Előbb – utóbb belátjuk, hogy nem csak a belső klíma érdekében, hanem egészségünkre is figyelve, érdemes egy kicsit haladnunk a korral. Ha egy új, modernebb ablakra cseréljük le a régit, sok minden megváltozik – de ami a legszembetűnőbb: a komfortérzet.

Egy modern ablak előnye

Egy kis figyelemmel stabil légkört biztosíthatunk otthonunkban. Ez elengedhetetlen a komfortérzethez, amihez a megfelelő szellőztetés is hozzájárul. Fontos a páratartalom, a kellemes belső hőmérséklet, a megfelelő természetes fény és a friss levegő harmóniája ahhoz, hogy egy egészségünk és jó közérzetünk tartós legyen. Mindezt képes megteremteni számunkra egy modern ablak. Jó klíma – jó közérzet, egészség. Ellenkező esetben még a kedélyállapotunk is rossz…

Szobahőmérséklet, ahogy mi szeretnénk

Mondanunk sem kell, mennyire fontos mindenki számára az egészsége. Téli időszakban ez még kényesebb dolog, hisz akár otthon is meg tudunk fázni. Ehhez elég is annyi, hogy kinyitjuk az ablakot, mert nagyon meleg van a lakásban… Érdemes figyelnünk arra, hogy a szobahőmérséklet és a lakás páratartalma közt egyensúly legyen. Ebben segítségünkre vannak az említett modern ablakok. Ezek többféle szellőztetési módszert kínálnak számunkra, melynek eredménye – hogy egy kis taktikával – nincs energiaveszeteség!

Túlzott nedvesség – avagy magas páratartalom

Biztos észrevettük már, hogy fürdés után hiába nézzük a tükröt – nem látunk semmit, mert nagyon be van párásodva. Főzéskor, konyhánk ablakán, igazi gyöngyfűzér látható, ami nem más, mint nagyon magas páratartalom. Mindkét esetben nagyon fontos a szellőztetés, különben a magas páratartalom következtében a penész és a gomba vígan éldegél otthonunkban. Mindez nem csak a belső klímánk gyilkosa, hanem egészségünket is veszélyezteti. Elég bukóra kinyitnunk ablakunkat ahhoz, hogy a megfelelő légkör lassan visszaálljon a kedvező szintre.

Szellőztetés – klímaegyensúly

Sok helyen láthattuk már, télen, hogy tárva – nyitva az ablak, holott kint hideg van. Nem fáznak? Nem. Azon lakások, ahol ilyen esettel találkozunk, nagy százalékban, központi fűtéssel vannak ellátva, ami által nagyon meleg lesz a lakásban. Ilyenkor, megfelelő szellőztetéssel, egy egyensúlyos, kellemes klímát hoznak létre lakáson belül, ahol sem a gomba, sem a penész nem marad meg. Sokunknak nincs ideje szellőztetni, figyelni arra, hogy ne legyen nagyon hideg a lakásban, hogy sikerült – e megfelelően kiszellőztetni, hisz szinte állandóan rohanunk, amit a mindennapok teendői megkövetelnek maguknak…

Azért mégsem kell lemondanunk a friss levegőről, a jó közérzetről. A modern világ nyílászárói kényelmet és megbízható megoldást biztosítanak számunkra. Ezen ablakok már rendelkeznek úgynevezett résszellőző rendszerrel, vagy szerkezetileg beépített légbevezetőkkel. A légbevezető (aereco) beépítése ma már egy – a gázművek által is előírt – alapkövetelmény.

 

Lehetséges szellőztetési módok ablakok által

Biztos emlékszünk még a januári mínuszokra, ami – heteken át – még napközben is előfordult. Vacogva vártuk, hogy érezhessük lakásunk belső melegét. Ez egy ideális állapot. Abban az esetben, ha túlzott meleg van bent, és nagyon hideg kint – az ablakon vagy akár erkélyajtónkon is meglátszik. A magas külső – és belső hőmérséklet különbözet miatt páralecsapódás keletkezik, ami nem a legkellemesebb jelenség, hisz vízcsíkos az ablakunk, rossz esetben tócsa keletkezik az erély ajtónk előtt vagy az ajtó sarkaiban… Mindez nem csak kellemetlen látvány, hanem az egészségünket is veszélyezteti, hisz könnyebben megtelepednek a baktériumok. Mindez a szellőztetés fontosságára sarkall minket.

Klasszikus vs modern szellőztetési módszer

A hagyományos szellőztetési módszert többen is alkalmazzák még a mai napokban is. Ebben az esetben két nyitott ablakról van szó, melynek eredménye, a huzat. Ezáltal az elhasznált – és a friss levegő „helyet cserél”. Lehet, hogy ez egyszerű módszer, de többre megyünk vele nyáron, amikor nem bánjuk, ha a szobánkban lévő meleg kimegy. Télen viszont többet árt, mint használ, mivel a szoba fűtött értéke nagyot zuhan, amit szellőztetés után vissza kell szereznünk, ez pedig rengeteg energia és költség. Arról nem is beszélve, hogy ha minden nap friss levegőt szeretnénk, ez minden nap el kéne játszani, ami még több pénz…

Ha azt szeretnénk, hogy megfelelő, stabil légkör uralkodjon otthonunkban, és hogy ez ne kerüljön egy vagyonba, érdemes lecserélnünk régi ablakunkat egy újabb, modernebb változatra, ami nem utolsó sorban, esztétikailag is sokat nyújthat nekünk. Arról nem is beszélve, hogy ezen változatok önszabályozó szellőztető rendszerrel rendelkeznek. Amint említettük, a résszellőző funkció (egy vagy több fokozatú is lehet) ma már alapkövetelmény egy modern nyílászáró esetén.

Érdemes fontolóra vennünk, mi a legfontosabb számunkra – az egészségünk. Ha régi ablakunkat egy modernebbre cseréljük, máris tettünk egy lépést a jó közérzetünk érdekében, az egészségünkért. Nagyon sok előnye van egy műanyag ablaknak, kényelmet és stabilitást biztosítanak számunkra akár évtizedeken át. Egy hosszútávú, megtérülő befektetés Önnek és Családjának. Keresse kollégáinkat, akik készségesen nyújtanak segítséget.