1. Napjainkban elég elterjedt a műanyag ablak. Miből is készül?

Németországban (az 1970 – es években) – nagy sikerrel – kifejlesztették a műanyag nyílászárókat, mivel számos előnyökkel jár. Az anyag maga a masszív PVC, mely 57% klórból és 43% kőolajból áll. Első lépéskét etilént kell előállítani, melynek – többszörös reakció során – polivinilklorid (PVC) lesz az eredménye.

2. Hogyan kell ápolni, karbantartani?

Nem sok gond van egy műanyag ablakkal, de ez még nem jelenti azt, hogy nem szorul ápolásra. Eszközei költséghatékonyabbak, mint egy fa ablaknál, tehát előnyösebb is.

Mivel a műanyag felület kissé érzékeny a karcolásra, ezért mindig nagyon puha, lágy ronggyal dolgozzunk rajta. A durva (szemcsés) súroló – tisztító szereket felejtsük el, akárcsak a pengét vagy a drótkefét. Használjuk a szakkereskedésekben kapható Cosmofen – t, melynek nincs maró hatása, ugyanakkor kíméletes és hatásos.

Sajnos kevésbé figyelünk rá, de a vasalat egy olyan alapanyag, melyet (a tisztább részeken) évente legalább egyszer olajozni kell(ene). Azon részeken, ahol a por jobban megtelepszik, az olajozást szükséges (lenne) fél évente elvégezni.

De mégis mivel? WD – 40 spray – vel. Nem kell elszomorodnunk, ha épp nincs ez a háznál, mert átlagos műszerolaj is megteszi nekünk ezt a szívességet.

Hogyan olajozzam? Figyeljünk arra, hogy miután több ponton is elvégeztük az olajozást, a kilincseket 180 fokban meg kell mozgatni. Ezáltal a vasalat minden része kap az olajból.

Abban az esetben, ha a vasalat recseg – ropog, fontos a hiba bejelentése a szakkereskedőnél. Nem tudhatjuk, mi a probléma forrása, így ne próbálkozzunk saját magunk a hibaelhárítással, mert lehet, hogy csak rontunk a helyzeten a nem megfelelő szakértelem hiányában.

Annak érdekében, hogy a tömítőgumi ne száradjon ki, javasoljuk a glicerines ronggyal történő ápolást, melyet félévente érdemes elvégezni. Ezzel az ápolással az ablak szigetelő képességét növelhetjük, továbbá a gumi nem válik rideggé, merevvé.

Mindennapos tisztítás esetén, jó szolgálatot tesz egy langyos vizes lemosás, mely enyhén mosószeres. Olajos, szennyeződések esetén is segítségünkre lesz. Az üvegek tisztításánál alkohol bázisú tisztítószert használjunk.

3. Milyen méretei vannak egy ablaknak?

Röviden: kulcsfontosságú. Méretei meghatározása nagyon fontos a megrendelés és a felmérés szempontjából (is). Döntő fontosságú aablakmeretekz ár – kérdésben is. (Ablakainkat egyedi méretben készítjük!)

Meghatározói: X – Szélesség, Y – Magasság, Z – Profilvastagság (beépítési mélység)

Fontos! A szakértő, a felmérő és a beépítő mindig x-y sorrendben beszél, tehát szélesség-magasság.

(Ha 60×80-as ablakról hall tőlünk, akkor a 60 a szélesség, 80 a magasság!)

A Z érték az Ön által kiválasztott termék profilvastagsága, beépítési mélysége, ez termékkategóriánként és gyártónként változik, de nem egyedi méret.

4. Mit kell tudnom a beépítési mélységről?

Ez is egy fontos tényező, melyet figyelembe kell venni az ablak méreteinél. A profil vastagságáról van szó, mely a légkamrák számával növekszik. Például, egy háromkamrás nyílászáró esetén – 60 mm; ötkamrásnál már 70 mm az említett mélység. A mélység nagyságát növelve, az ablak hang – és hőszigetelését növeljük.

5. Milyen nyitási lehetőségei vannak egy ablaknak?

Kétféle kivitelről beszélünk: fix-nyíló-bukó és bukónyíló. Fontos tudnunk, hogy milyen célra használjuk majd az ablakunkat, mivel az említett kérdéskör meghatározója az ablak használati értékének.

bukonyilobuko

Az ábrákon található „vonalak – háromszögek”, nem véletlenül kerültek oda. Fontos szerepük van a felmérés és árajánlatadás kérdésében. Nem csak az említett helyzetekben – a megrendelésben is fog majd találkozni velük – tehát NE hagyjuk figyelmen kívül. A háromszög csúcsa mindig a nyitható oldalra mutat.

6. Milyen irányba nyithatom az ablakot?

Ez egy olyan kérdés, melynél össze kell hangolni a lakterünk belső felépítését, berendezését. A használatot nagymértékben meghatározó kérdéskör. Két irány lehetséges, akárcsak az ajtóknál: jobbos vagy balos.

Honnan tudom ezt megállapítani? Segítünk.

Álljon szembe a nyílászáróval (vagy annak helyével)

Álljon azon az oldalon, ahová nyílni fog az ablak (ajtó)

Amelyik oldalon látja a pántokat – olyan a nyitásirány!

7. Üveggel kapcsolatos kérdések?

Naponta kinézünk az ablakon, és nem is gondolnánk, hogy az üveg, ami megmutatja nekünk a külvilágot, mennyire fontos kérdés egy ablak szempontjából. Magától érthető számunkra, hogy egy ablaknak üvege van, így nem is merülünk részletekbe. Néhány információt elárulunk Önöknek ezekről a hőszigetelt üvegekről, ablakokról.

Két katedrál üveg példa

Két katedrál üveg példa

Nagyon tág az kínálattal rendelkezik az „üveg piac”, de ami az alapokat illeti, két fő típus létezik: átlátszó „float”, és Katedrál üveg. Ezen típusokról bővebben olvashat oldalunkon.

Súlya – ez megint egy olyan tényező, melyről nem is gondolnánk, hogy milyen fontos, mivel egy ablak terhelhetősége korlátozott. (általános képlet: 1 m2 üveg 2,5 kg/mm, így: egy 1 m2-es, 4 mm-es üveglap súlya: 10 kg)

A hőszigetelt üveg két – vagy három rétegű lehet. Annak érdekében, hogy a lehető legjobb hőszigeteléssel rendelkezzen ablakunk, gyártás során argon gázt alkalmaznak, mely nem káros az egészségünkre!

Példaként megemlíthető a Kömmerling Futur 70 rendszer, melynél 2 db, 4 mm – es üveglapot alkalmaznak.

A három rétegű hőszigetelt üveg esetében, 3 üveglapról és 2 peremtömítésről beszélünk.

8. Kérhetek egyedi méretű ablakot is? Mennyi idő alatt készül el?

Igen, bármilyen méretben tudunk ablakot gyártani, lehet szó akár nagyon egyedi mértről is – megoldjuk. A gyártási idő – szezonális időben emelkedhet. Ha az átlagot nézzük, 3 – 4 hét szokott lenni, melyre – színes ablakok esetén – 1 – 2 hét többlettel kell számolni.

9. Egy műanyag ablak előnyei?

Számos előnye van egy műanyag ablaknak.

  • ami a legismertebb, hogy nagyon egyszerű tisztínani, elég hozzá egy kis langyos, mosószeres víz.
  • műanyag ablak szinte hermetikusan zárja le a helységet – így kiváló hőszigetelő tulajdonsággal is rendelkezik.
  • lassan öregszik, ennek következtében évtizedeken át kiszolgál bennünket.
  • nem kell felület kezelni
  • fa társával szemben, a műanyag ablak nem vetemedik, nem görbül – mérettartása kiváló
  • jól bírja a hideget

10. Egy műanyag ablak környezetkímélő, mert…

  • az alapanyaga 100% – ban újrahasznosítható
  • mivel ritkán kell tisztítani, vegyszerből is kevés kell
  • remek hőszigetelő tulajdonságának köszönhetően energiatakarékos is, így kevesebb káros anyag kibocsátás, ami a fűtés által keletkezik.

 +1. Online ajánlatkérés/adás

Rohanó világunkban alig van időnk bizonyos dolgok elintézésére; napi teendőink, munka után jól esik a pihenés, nem sok kedvünk van bárhová is kimozdulni. Kihasználva az Internet adta kényelmes lehetőségeket, bizony több feladatot is elláthatunk otthonról.

Egy ilyen kényelmes megoldás az Online árajánlat kérés/adás. Ez egy nagyszerű lehetőség, mivel néhány gombnyomással, pontos és hiánytalan! adatok megadásával, kölcsönösen tudunk segíteni egymásnak abban,  hogy a legmegfelelőbb árajánlatot tudjuk küldeni. Ha minden adat megfelelően van megadva, segít nekünk a gyorsabb ügyintézés érdekében. Ezáltal, Ön is gyorsabban kap visszaigazolást.

Ha esetleg bármilyen segítségre lenne szüksége ahhoz, hogy könnyebben át tudja látni, mely adatnál, mire kell figyelni – forduljon hozzánk, készséggel állunk rendelkezésére!

Ajánlatkérés előtt érdemes a kiegészítőkre is gondolni – mondjuk redőny, párkány, könyöklő…

Abban az esetben, ha alakos ablak – ra szeretne ajánlatot kapni, egy – két nap türelmi időt kérnénk, mivel az ajánlatkérés beérkezése után, egyeztetnünk kell a Gyártóval. Ezen ablaktípusokról, méretezéséről itt olvashat bővebben.