JOLA - Kívül | Belül Otthon
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban

A mai rohanó világban egyre többen szeretnének otthonukra a nyugalom szigeteként tekinteni, a helyre, ahol mennyiségi idő híján minőségi időt szeretnének pihenésre fordítani.

Ehhez elengedhetetlen a csendes, nyugodt környezet.

 

A járműforgalom növekedésének, ipari területek terjeszkedésének következményeképpen fokozott figyelmet kell fordítani a nyílászáró cseréknél, illetve újonnan épülő épületek nyílászáróinak kiválasztásánál

a zajvédelemre, hanggátlásra.

Egy reptér közelében vagy autópálya mellett található épületnél, legyen az egy munkahely vagy lakóház, a zajvédelem úgyszintén mérvadó.

Egy üveg hangszigetelő képességét Rw értéknek hívják, melynek mértékegysége dB. Minél magasabb egy üveg Rw értéke, annál jobban szűri meg az ember, és esetekben az egészség számára zavaró hanghatásokat. Egy nyílászáró hanggátlási tulajdonságát nem csak az üveg hanggátló képessége határozza meg, hanem a nyílászáró profil műszaki tartalma is, de most az üvegre szeretném fektetni a hangsúlyt.

A hangszigetelést a legegyszerűbben már úgy is javíthatjuk, ha a szigetelő üvegszerkezetben az egyik 4 mm vastag üvegtáblát 6 mm-esre cseréljük. Ezzel az egyszerű megoldással is már 4-5 dB-lel javíthatjuk hőszigetelt üvegünk hangszigetelő értékét.

A hanggátló üveg szerkezete megegyezik az alap kétrétegű üvegével, a fokozott hanggátlást speciális hanggátló gyantával, vagy speciális fóliával összeragasztott üvegszerkezetek használatával érhetjük el. Ezeken kívül az Rw értéket növelni tudjuk az üvegvastagság növelésével, különböző vastagságú (aszimmetrikus) üvegek használatával, az üvegek közti távtartó szélességének növelésével és illetve speciális gáztöltéssel a távtartóba.

Hogy jobban értsük a decibel értékeket, néhány, mindenki számára ismert zajforrást hozok példaként.

dB

Nem zavaró hatású zajok:

Eső 20 dB
Sugdolózás 30 dB
Normál rádiózás 40-50 dB
Normál párbeszéd 60 dB

Zavaró hatású zajok:

Telefon csörgés, „írógép” 70 dB
Forgalmas nagyvárosi út 80 dB

Fájdalmat okozó zajok:

Helikopter 120 dB
Sugárhajtású repülőgép 140 dB

dB

Természetesen számít a zajforrástól számított távolság is. 5 méter távolságra a zajforrástól a mért adat megegyezik a zajforrás közvetlen közelében mért adattal. 10 méter távolságra a zajforrástól -3 dB, 20 méter távolságra a zajforrástól -6 dB, 40 méter távolságra a zajforrástól -9 dB, míg 100 méter távolságra a zajforrástól -15 dB-lel csökken a zajszint. Érdemes a távolsági tényezőket is figyelembe venni a nyílászáróban található üveg kiválasztáskor.

Természetesen a fenti adatok csak iránymutatásként szolgálnak, egyfajta mankó a megfelelő zajvédelemmel ellátott üveg kiválasztásához, de minden esetben mérlegelni kell az egyedi körülményeket is.

Korcz Ferenc
Régióvezető