JOLA - Kívül | Belül Otthon
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban

Talán furcsa lehet belegondolni, de a felújított, kiválóan működő ablakok (és ajtók) beszerelésük vagy felújításuk után is lehetnek veszélyforrások. Hogy miért? Az immáron tökéletesen záró elemek megszüntetik a „természetes” szellőzés lehetőségét, ezáltal több pára képződik, ami pedig a penészesedésnek kedvezhet.

 

A penész okai

 

A régi nyílászárók szerkezetében, részei között keletkezett kis rések segíthettek abban, hogy úgymond maguktól, minimális mértékben szellőzhessenek a helyiségek külön szellőztetés nélkül. Az újonnan felszerelt ablakok hibátlan zárás esetén már nem rendelkeznek ezzel az adottsággal – ami persze nem azt jelenti, hogy a csere hiba lett volna, csupán ezentúl különös gondot kell majd fordítanunk a megfelelő szellőzésre.

Légmozgás híján a pára, amelyet mi magunk is képzünk a puszta létezésünkkel, a ház és a szobák leghidegebb pontjain lecsapódik, ez pedig később penészesedést eredményezhet, ami bizony nem egy kellemes jelenség, főként, hogy később emiatt az otthonunk újabb elemeinek felújítására, a falak helyrehozatalára lehet szükség. Adott esetben a nem megfelelő vízszigetelés is vezethet ehhez a problémához, ezért erről is gondoskodni kell.

A nyílászárók résmentesítése vagy cseréje természetesen rengeteget számít (mind a szigetelés, mind a biztonság szempontjából), de ne feledkezzünk meg arról, hogy ezt követően kiemelt fontosságot kell majd tulajdonítanunk a szellőztetésnek. Ha lehet, akkor napi több alkalommal engedjünk be minél nagyobb mennyiségű levegőt, hogy minél nagyobb arányban cserélődhessen.

Mivel ez télen nem csupán kellemetlen, de a hideg és a fűtés miatt szinte megoldhatatlan is, léteznek olyan alternatívák, amelyek ilyenkor is a segítségünkre lehetnek. Ma már lehetséges az ablakokba építtetni úgynevezett résszellőzőket, amelyek a kilincs minimális elfordításával nyithatóak. Így nagyon kis mennyiségű levegő jut be a belső térbe, de mégis megoldja a levegőcserét.