JOLA - Kívül | Belül Otthon
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban

Viszonylag gyakori félelem vásárlóink között, hogy azért nem építenek be műanyag nyílászárót, mert penészedni fog a lakás. Ráadásul több ismerősük is így járt, és azt a konklúziót vonják le, hogy jó az a régi fa ablak. Ilyenkor mindig Busa László tanár Úr relációanalízises tesztje jut eszembe: Igaz-Igaz és nincs összefüggés.

Vagyis egy nyílászáró cserétől penészedhet a lakás, de nem azért mert rossz a nyílászáró. Kicsit furcsa amit mondok, de ahhoz, hogy penészedjen a lakás meg kell dolgozni. De ne szaladjunk ennyire előre! Az említett vásárlónk, amikor említi a jó öreg fa ablakát, megkérdezem, hogy lobog-e a függöny az ablaknál. Igen a válasz, az ablaknál mozog a függöny. Vagyis nem zár jól a nyílászáró, ezáltal egy folyamatos szellőzés alatt van a lakás. Meglátszik a fűtésszámlán is. A meleg egyszerűen kimegy a lakásból. Nyílászáró cserénél az első szempont szokott lenni, hogy az ablak jól záródjon, ne menjen ki a meleg a lakásból. Ablakaink a hőszigetelt üvegezésnek a 2-3 oldali gumitömítésnek a kamrás kivitelezésnek és a szakszerű beépítésnek köszönhetően bent tartják a meleget. (Megemlítem, hogy a hangszigetelése is sokkal jobb lesz.) Azonban nem csak a meleget tartják bent, hanem mindent, ami a levegőben van.

És mi van a levegőben?

  • vízpára
  • égéstermék
  • kémiai/vegyi anyagok, festékek, lakkok kipárolgása
  • poratkák, gombák, mikroorganizmusok

Egy lakott lakás levegője folyamatosan romlik, ezért szükséges a megfelelő légcsere biztosítása. Ennek két formáját ismerjük:

  1. szabályozatlan – szellőztetés
  2. szabályozott – automata szellőzők alkalmazása

Az emberi életforma folyamatos páratermeléssel jár. Csak a légzéssel napi 1-2 liter párát termelünk és juttatunk a levegőbe. egy négytagú család minden nap kb 15-16 liter párát termel. Ezt a párát a levegő elnyeli. Egy darabig, viszont amikor eléri a maximális telítettséget, akkor kicsapódik. Ezt a hőfokot nevezzük harmatponti hőmérsékletnek. Amikor a levegő páratartalma eléri azt az értéket, amit azon a hőfokon felvenni képes. Ugyanaz a g/m3 páratartalom alacsonyabb hőmérsékleten magasabb relatív pára% magasabb hőmérsékletnél alacsonyabb pára% jelent. Sem nekünk sem a környezetünkben lévő tárgyaknak nem jó sem a nem megfelelő hőmérséklet sem a relatív páratartalom. Ideális esetbe 20-22°C a hőmérséklet és 45-55% a relatív páratartalom. Élettanilag a magas páratartalom asztmás megbetegedésnél légzési nehézséget, de az egészséges embernél is előidézhet asztmatikus tüneteket. Frusztráció, szorongás, levertség érzése párosul magas páratartalomhoz. A környezetünkben lévő tárgyak megdagadnak, térfogatnövekedés figyelhető meg. Alacsony páratartalomnál fejfájás, ingerlékenység, rossz közérzet figyelhető meg, a légutak kiszáradnak, köhögési inger fordulhat elő. A tárgyak kiszáradnak zsugorodnak. Magyarországon inkább a telítettebb lakások fordulnak elő. Ezek a helyiségek ideális környezetet biztosítanak a penészedésnek. A gombák több mint 100 000 fajból álló törzsébe tartoznak a penészek. ennek mintegy kb 100 faja ami veszélyes az emberre. A penész megjelenését, sokszor mi magunk idézzük elő. Sokat mosunk, teregetünk, főzünk, és a szellőztetést kihagyjuk. Egy szobában lekapcsoljuk a fűtést. Abban az esetben, ha 5 napon keresztül folyamatosan 75% vagy fölötti a relatív páratartalom, amit kapilláris kondenzációnak nevezünk, megteremtjük a feltételét a penész megjelenésének.

Ezért fontos a lakás megfelelő légcseréje, amihez szabályozott légcserélőt javaslunk. Ez üzletünkben beszerezhető munkatársaink készséggel segítenek. A szabályozott légcserélőről a következő írásomban írok néhány sort.

Fiszter István regionális vezető