JOLA - Kívül | Belül Otthon
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban

Első pillantásra látszik, hogy ez a két meghatározás üti egymást, hiszen pont azért cseréljük le a régi tökéletlen ablakunkat, hogy egy légtömör, minden igényt kielégítő hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező terméknek lehessünk boldog tulajdonosai. Viszont ezáltal fokozott hangsúlyt kell fektetni a rendszeres szellőzésre. Igy tél közeledtével kifejezetten nagy problémák keletkezhetnek, ha nem eleget, vagy nem megfelelő módon oldjuk meg a lakásunkban az elhasználódott levegő és a felhalmozódott pára eltávolítását.

Ilyenkor a legrosszabb amit tehetünk, ha az ablak bukó funkcióját használva 5perc alatt „kiszellőztetjük a szobát”. Ezzel semmi mást nem csinálunk, mint az ablak körüli spalettát lehűtjük harmatpontra, vagy esetleg az alá is, és a szoba levegőjének nedvességtartalma ott kicsapódik. A nedvességet a vakolat magába szívja, és eltárolja.

Ha rendszeresen ilyen módszerrel szellőztetünk, rövid idő alatt megjelenhet az ablak körül a penész. Ez nem csak esztétikailag, kifogásolható, de az élettani hatása kifejezetten káros az ottlakók egészségére.

A helyes módszer a téli szellőztetésre, ha naponta 2-3 alkalommal, kitárjuk az ablakokat 5-10 percre, ezáltal a szoba teljes légtartalma kicserélődik. Túl sokáig sem érdemes nyitva hagyni, mert túlságosan kihűl a lakás, és a műanyag ablak által megspórolt energia kiszáll a nyitott ablakon.

Automatikus szellőzést is lehet vásárolni amikor rendeljük az ablakot. Ez egy vékony készülék amit az ablak tokjára szerelnek. A belsejében egy párára, és szánmonoxidra reagáló anyag van. Ennek az anyagnak a térfogatváltozása zárja, vagy nyitja az alatta található szellőzőrést.

Nem kell minden ablakra tokszellőzés, de érdemes helységenként 1-1db-ot tervezni. Azzal kalkulálni kell, hogy egy fokozott hőszigetelésű ablakon mindenféle módosítás a hőszigetelő érték csökkenését eredményezi. Persze nem jelentős mértékben, sőt műszerek nélkül semmit sem lehet észrevenni ebből, viszont az előnye határozottan kézzelfogható.

Azt fontos megjegyeznem, hogy abban a helységben ahol nyílt égésterű gázkészülék található, ott kötelező felszereltetni. Ennek hiányában még a gázórát is leszerelheti a szolgáltató, és utána sokkal nagyobb költségbe bonyolódunk.