JOLA - Kívül | Belül Otthon
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban
jolaholding.com - Gyártás, kereskedelem és vendéglátás 3 országban
Műanyag nyílászáró kisokos
Üzletvezető kollégáink rendszeresen találkoznak azzal a megoldandó feladattal, hogy az árajánlatok elkészítésén, rendelések átbeszélésen kívül gyorstalpaló tanfolyamot kell tartaniuk AZ ABLAKOKRÓL. Laikusként, legyen férfi vagy nő az illető –  számomra egyébként meglepően sokszor női ügyfelek, édesanyák jönnek nagyobb gyermekeikkel felvéretezve – egy egy árajánlat alkalmával sok olyan kérdés merül fel, amiről szakmabeliként nem is gondoljuk, hogy nem evidens dolog. Kezdjük is az elején.
Árkalkulálás műanyag ajtókra és ablakokra

A műanyag ablakok és műanyag ajtók is nyílászárók…

Betörés

A műanyag ablakok és műanyag ajtók is nyílászárók, amelyek mindig – kivéve, ha nincs kihangsúlyozva -befelé nyílnak. Kifelé egyébként csak a bejárati ajtók szoktak, ha valaki ablakot kérne úgy, ajánlanánk neki egy jó biztonsági szolgálatot, mivel annak a kilincse is az utcafronton helyezkedne el. Könnyebb lenne bejutni az ablakon, mint ki. De az ablakon való közlekedést maximum az illetéktelen behatolók részesítik előnyben, ezért kell biztonsági szolgálat. Persze itt is, mint mindenhol lehetne kivételek, hiszen egy balkonajtó – ami nem bejárati ajtó – is nyílhat kifelé, de a kivétel erősíti a szabályt. Egy korábbi cikkben bővebben írtam a nyílászáró fajtákról, így ebben most azokra nem térnék ki.

Tehát nyitásirány tekintetében vannak a befelé nyíló ablakok, ajtók, és a kifelé nyíló ajtók. Ez a be és ki irányok az nyílászárók szárnyainak elhelyezkedését mutatja, nyitott állapotban: épületen belül befelé nyíló, épületen kívül, kifelé nyíló. Jöhet is a következő kérdés. Mi az a szárny? A nyílászárók, ajtók és ablakok is két részből állnak: tokból, ami beépítésre kerül a falba, és a szárnyból, ami a mozgatható rész. A szárny kétféleképpen mozoghat, a tokra és a szárnyra szerelt vasalattól függően: nyílhat, és bukhat. Illetve mindkettő. Létezik nyíló, bukó, és bukónyíló ablak. És a fix, ami viszont csak egy tokból áll, szárny nélkül, abba kerül az üveg. Ami alapesetben a szárnyba kerül, de erről majd később, nem szeretnék elkalandozni. Bejárati ajtó nem gyártható bukó, vagy bukónyíló vasalattal. Vasalatnak az ablak tokjának és szárnyának működését biztosító acél szerelvények összességét nevezzük, melyek a szárnyra és a tok ezen fogadására kialakított helyein találhatóak. Ide tartoznak pl. különféle zárak, különböző pántok és zsanérok.

A bejárati ajtó tok illetve szárny profilja kevesebb légkamrával rendelkezik …

Laikusként úgy tűnhet, hogy ajtó és az ablak ugyanabból a műanyag profilból készül, ami koránt sincs így. A bejárati ajtó tok illetve szárny profilja kevesebb légkamrával rendelkezik – mivel erősebb idomacél merevítés kerül bele- , de szélesebb kialakítású, mint az ablak tok és szárny profil, emiatt különböző vasalatokkal gyárthatók. Fontos a légkamrák száma, napjainkban már alapnak számít a 6 légkamrás ablak profil, de nem ritka a 7 légkamra sem. Ahogy nő a légkamrák száma, a profilvastagságnak is növekednie kellenne. Jobb helyeken, például nálunk növekszik is. A légkamrák száma a hőszigetelésben játszik nagy szerepet.
Kömmerling Premium 76 - 2 és 3 rétegű üvegezéssel

 Nyitásirány megállapításának egyszerű kivitelezése: mindig úgy kell állni, hogy a nyílászárót „magunkra tudjuk nyitni”

Mint már írtam, a bejárati ajtó lehet befelé nyíló, és kifelé nyíló is. A nyitásirány megállapításának egyszerű kivitelezése: mindig úgy kell állni, hogy a nyílászárót „magunkra tudjuk nyitni” – befelé nyíló esetén az ingatlanon belülre, kifelé nyíló esetén az ingatlanon kívülre – és amelyik oldalon helyezkedik a pánt, az a nyitásiránya. Ablakok esetében könnyű dolgunk van, de joggal gondoljuk, hogy a befelé nyíló jobbos ajtón ugyanott helyezkedik el a pánt, mint a kifelé nyíló baloson, de ez nem így van. A pánt a tokon ugyanazon az oldalon van, viszont a szárnyon épp ellenkezőleg. Ezt az üvegező léc elhelyezkedéséből láthatjuk. Az üvegezőléc az a műanyag profil, ami az üveget, vagy műanyag panelt a szárny profil belsejébe szorítja. Ennek mindig ingatlanon belül kell elhelyezkednie, hiszen egy pattintással kiszedhető.

Jola Saroktok
A teljesség igénye nélkül, mert az szerintem nem létezik, a fent említett alapokon felül fontosnak gondolnám, hogy nyílászáró, főként ablak vásárlás előtt tájékozódjunk az üvegek összetételéről, és tulajdonságairól, erről egy kis összefoglalót a honlapunkon is olvashatnak.