Mi, tősgyökeres társasházi és panellakó honlapszerkesztők sokáig meg voltunk arról győződve, hogy a lakásainkban lévő erkélyajtók és ablakok „szabvány méretben” készültek, és mikor üzletvezető kollégáinktól árajánlatot kértünk, annyit mondtunk: „Tudod, szabvány ablak!” 🙂

Nos, lassan azért beláttuk, hogy a helyzet nem ilyen egyszerű, de üzletvezető kollégáink összegyűjtötték a   25 leggyakoribb erkélyajtót és ablakot, mi több, mindezeket most akciósan találják  meg nálunk!!!

Önöknek csak annyi dolga lesz, hogy mérőszalaggal lemérik ablakaikat, beazonosítják az akciós árlistában szereplőkkel, és megrendelik kollégáinknál!

Csak egy példa:

Ha mégsem találnák a nevezett méretek között, ne keseredjenek el, kollégáink a többi ablakméretet is rendkívüli árban fogják számolni.

Nagy a meleg, de most mégis jó nekünk! 🙂

De lássunk egy kis történelmet is, érdekességképp.

A világháborút követő évtizedek lakáshiányát az akkori „panelprogramokkal” igyekeztek megoldani, elsősorban a keleti blokk területén. Magyarországon mintegy 780000 panellakás épült, természetesen tekintélyes része Budapesten, azon belül is Újpesten, Újpalotán és Óbudán. Magyarország legnagyobb „panelgyára” a dunaújvárosi volt, 1200 lakás/év teljesítménnyel.

Hazánk leggyakoribb típusa a csapos panelmelynek sajátossága, hogy a műanyag ablakok 3,5 cm-es csapokon helyezkednek el. Rengeteg típusú és méretű ablakkal voltak szerelhetők, közös jellemzőjük még, hogy a kis szoba és a konyha között fa pozdorja elválasztó volt (van).

Gyakori méretek: 180X240 cm Erkélyajtó, 90X240 cm bukó-nyíló erkélyajtó, 210X210 panel erkélyfal.

Budapesten, kiváltképpen Óbudán volt gyakori építés az ún. orosz panelmelynek egy ablak és kétféle erkályfal mérete volt: 210X150 cm-es kétszárnyú vagy 210X150 3 szárnyú kivitel, illetve a konyhába a 120X120 bukó-nyíló kivitelű ablak.

dán panel (tervezője a dán Larsen – Nielsen cég) lakásaiban minden esetben megtalálható legalább egy háromszárnyú ablak (jellemzően 360×150 cm méretben, BNY-BNY-BNY kivitelben), ahol pedig van egy félszoba, ott egy 1/3 méretű egyszárnyú ablak. Egyes lakásokban előfordul erkélyfal is: 250×260 cm-es méretben. Újpesten és Zuglóban gyakori típus.

Természetesen ezeket csak érdekességképpen osztottuk meg Önökkel. Minden panel felújítás, minden panel ablakcsere más eset, más vevői igényekkel. Ezeket az igényeket (legyen akár ablak, akár erélyfal, akár redőny a csere tárgya), osszák meg kollégáinkkal, akik készséggel állnak rendelkezésre!