Valamikor a XV.század közepén az emberek rájöttek, hogy esetenként nem csak csukni, hanem zárni is kellene néha a belső ajtókat. Nosza, ügyes kovácsemberek, óraművesek, leginkább főúri igényre, most már zárható ajtózárakat kezdtek kitalálni. Hogy milyeneket? Nos, néhány példa erre:

zar_1  zar_2      zar_3

Ezek a zárak a kor színvonalán testesítették meg a belső ajtó zár és kilincsműködtető szerkezeteit.

Természetesen az idő múlása magával hozta a fejlődést, az ipari forradalom, a technika fejlődése egyre kisebb és kifinomultabb, a tömeggyártás eszközeivel előállított zárszerkezeteket produkált. Ennek során jutottunk el napjaink beltéri ajtó zárszerkezeteihez

A zárszerkezetek elsődleges funkciója a kilincsrész működtetése, e mellett természetesen a zárhatóság is biztosított, azonban itt differenciálni kell, milyen zárral legyen az ajtó felszerelve.

Hazánkban a beltéri ajtók jellemzően négy fajta mechanikus zárszerkezettel kerülnek ellátásra, melyek:

–          bevéső zár 55-ös osztással, általában az egyszerűbb ajtókba kerül (lemezelt, lucfenyő, formapréselt borítólemezes kivitelek.) BB,PZ, WC kivitelben

–          bevéső zár 72-es osztással, nevezik DIN zárnak is, mivel ez egyezik a német szabvány méretezésével BB, PZ kivitelben

–          bevéső zár 78-as osztással, DIN szerinti WC zárszerkezet

–          bevéső zár 90-es osztással, hagyományos magyar méretű zárszerkezet. BB,PZ,WC kivitelben

A BB jelölés a normál sorozatkulcsos kivitelt, a PZ a biztonsági zárbetéttel ellátható, míg a WC jelölés az alsó részen fél fordítóval rendelkezőt  jelenti.

Az osztás mindenkor a kilincstengely közepe és a kulcsnyílás vagy záró elem (WC zár) középpontja közötti távolságot jelöli.

55-os_zar din72-es_zar
      55-ös zár                              DIN 72-es zár

Ismert még a normál, előbbi osztás szerinti zárakon túlmenően, az u.n. horogzár, amit tolóajtókba szerelnek, de ennek gyakorisága kicsi, továbbá az angol-szász típusú ajtóknál szokásos „gömbzár”. Nem beszélünk most az elektromos zárszerkezetekről, mivel azok egy beltéri ajtónak nem alaptartozékai.

 Azt, hogy melyik zár kerül a beltéri ajtóba, mindenkor a funkció dönti el. Lakás esetében indokolatlan a biztonsági zárbetétes ajtózár, ami viszont egy iroda helység esetén célszerű lehet. A WC zár adja önmagát, javasoljuk mindenkor ennek megrendelését, mivel a legkínosabb helyzet, ha valaki egy beletört kulcs miatt kényszerül „szobafogságra”. A WC zárakhoz olyan kilincs rendelendő, ami belülről egy reteszgomb, míg kívülről lehetőség van egy szükség nyitásra csavarhúzó segítségével.

Egy kis kitérőt megérdemel a gömbzár, mivel erre az igény időnként megjelenik, különösen amerikai filmsorozatok időszakában, mivel a rendkívül spártai amerikai beltéri ajtóknál kizárólag ezt alkalmazzák. Nagyon egyszerű szerkezet, nincs külön kilincsnyelv és zárnyelv, azokat egy nyelvelem egyesíti. Két komoly hátránya van, egyrészt a záródása egy tok síkjából kilógó, ezért sérülésveszélyt jelentő záró lemezt igényel, másrészt kisebb gyerekek nem tudják kezelni a gömböt, így ajtócsapkodás lesz az eredmény.

zar_6Kulcsos gömbzár

Szólnunk kell még a zárszerkezetek ápolásáról, kenéséről. Egy mai zárszerkezet a gyártás során megfelelő mennyiségben, és a szükséges  pontokon, gyári kenőanyagot kap. Ennek az élettartama több év, így nem gyakori, hogy a kenést meg kell ismételni. Abban az esetben, ha a kilincsrésznél szorulást, a zárszerkezetnél, zárnyelvnél, nehezebb működést észlelünk, a megfelelő kenőanyag a grafitos spray vagy WD 40 szórható kenőanyag. Semmi kép ne akarják a zárat zsírozni, a zsír csak összegyűjti a környezeti port és még jobban szorul a zár!

Hosszú évek tapasztalata alapján engedjenek még meg egy baráti tanácsot: ha új építésű lakásban, vagy teljes felújítással összefüggő ajtócsere után 2-3 hónappal kezd szorulni a zár, szereljék azt ki, gondosan ütögessék papír felett, és meglátják, egy kisebb kupac szemét fog kiperegni belőle! Ez után jöhet a WD 40 vagy grafitspray, és minden megoldódik. Ezt a jelenséget az u.n. pipere takarítás okozza, amikor a környék összes pora szépen bemosódik a zárszerkezetbe a nedves rongyok révén, ahelyett, hogy egy porszívózás előzné meg a nyirkos ruhával történő áttörlést. (nyirkos, nem vizes!)